Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел е използвал изкуствен интелект, за да генерира 12 000 цели за бомбардировки в Газа

Израелска платформа за създаване на цели от изкуствен интелект (ИИ), наречена „Евангелието“, избира кои къщи, сгради, автомобили и хора да бъдат атакувани в Газа.

Информацията за тази система се появи в кратко изявление на уебсайта на израелската армия. В него се казва, че армията използва система, базирана на ИИ, наречена Habsora („Евангелието“) във войната срещу „Хамас“, за да „произвежда цели с бързи темпове“. В изявлението системата е наречена „фабрика за генериране на цели“. Тя се използва от специален отдел към разузнаването на израелските отбранителни сили, създаден през 2019 г. Въпросният отдел е идентифицирал с помощта на „Евангелието“ 12 000 цели в Газа от 7 октромври до началото на ноември, се казва в изявлението.

След 11-дневната война в Газа през май 2021 г. израелски официални лица, цитирани от „Гардиън“, заявиха, че Израел е водил своята „първа война с участието на изкуствен интелект“, използвайки машинно обучение и усъвършенствани изчисления.

През последните години, използвайки изкуствен интелект, отделът е създал база данни на 30 000 – 40 000 заподозрени бойци от „Хамас“ и „Ислямски джихад“. Системи като „Евангелието“ са изиграли критична роля в изграждането на списъци на лица, които да бъдат убити, пише „Гардиън“.

Авив Кочави, който беше ръководител на израелската армия до януари, твърди, че въпросният отдел включва стотици офицери и войници.

В интервю, публикувано преди войната, той казва, че това е „машина, която произвежда огромни количества данни по-ефективно от всеки човек и ги превръща в цели за атака“.

Според Кочави, „след като тази машина беше активирана“ в 11-дневната война на Израел с Хамас през май 2021 г., тя генерира 100 цели на ден. „За да поставим това в перспектива, в миналото щяхме да произвеждаме 50 цели в Газа годишно. Сега тази машина произвежда 100 цели на ден, като 50% от тях са атакувани.“

Точно какви данни използва „Евангелието“ не е известно. Но експертите казват, че базираните на изкуствен интелект системи за подпомагане на вземането на решения за насочване обикновено анализират големи набори от информация от редица източници като кадри от дронове, прехванати комуникации, данни от наблюдение и информация, извлечена от наблюдението на движенията и моделите на поведение на индивиди и големи групи.

Изкуственият интелект набелязва къщи, в които се предполага, че живее член на „Хамас“, маркира къщата или целия жилищен блок и израелската армия бомбардира, убивайки всички обитатели, без значение, че са цивилни.

Системата прави предварителен анализ колко точно цивилни ще бъдат убити. Израел твърди, че се старае да сведе цивилните жертви до минимум. Кадрите от разрушенията в Газа и убитите деца и жени опровергават тези твъдения. До момента, по данни на палестинските здравни власти, над 15 000 палестинци са убити, от които над 6 000 – деца и 4 000 – жени.

Според нов доклад на ООН мощта на използваните от Израел експлозиви срещу Газа от 7 октомври насам вече надвишава тази на атомната бомба, хвърлена над Хирошима от САЩ в края на Втората световна война.

Експерти по изкуствен интелект и въоръжени конфликти твърдят пред Guardian, че са скептични към твърденията, че системите, базирани на изкуствен интелект (ИИ), намаляват цивилните щети, като гарантират по-точно насочване на атаката.

„Погледнете физическия пейзаж в Газа“, казва Ричард Мойс, изследовател, който води кампания за намаляване на вредите от оръжията. – „Виждаме масово поразяване на градска зона с тежки експлозивни оръжия, така че да се твърди, че има прецизност и ограниченост на силата, която се упражнява, не се потвърждава от фактите.“

Според данните, публикувани от израелските сили за отбрана, през първите 35 дни на войната Израел атакува 15 000 цели в Газа, цифра, която е значително по-висока от предишните военни операции в гъсто населената крайбрежна територия. За сравнение, във войната през 2014 г., продължила 51 дни, израелските сили за отбрана поразиха между 5000 и 6000 цели.

„Фабрика за масови убийства“

Източници, запознати с това как системите, базирани на ИИ, са интегрирани в операциите на израелските военни, заявиха, че такива инструменти значително са ускорили процеса на създаване на цели.

„Подготвяме целите автоматично и работим според контролен списък“, според източник, цитиран в съвместно разследване на израелско-палестинското издание + 972 Magazine и Local Call. – „Това наистина е като фабрика. Работим бързо и няма време да се ровим дълбоко в целта. Мнението е, че ни оценяват според това колко цели успяваме да генерираме“.

Друг източник твърди, че „Евангелието“ е позволило на израелските сили за отбрана да управляват „фабрика за масови убийства“, в която „акцентът е върху количеството, а не върху качеството“. За някои експерти, които изследват изкуствения интелект и международното хуманитарно право, употребата му поражда редица опасения.

На командира се предава списък с цели, генерирани от компютър“ и те „не знаят непременно как е създаден списъкът или имат способността адекватно да разпитват и поставят под въпрос препоръките за насочване на ракетите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.