Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел обмисля план за изселване на палестинците от Газа в Африка

Длъжностни лица от Израел провеждат тайни преговори с Демократична република Конго и други африкански държави относно плановете за преселване на хиляди палестински мигранти от Газа.

Плановете за „доброволно“ преселване на хора от обсадения палестински анклав в централноафриканската страна „бавно“ се превръщат в ключова политика на коалицията на Бенямин Нетаняху, съобщи Times of Israel, позовавайки се на високопоставен правителствен източник. Израел е провел разговори с няколко африкански държави, за да определи дали те ще приемат мигранти от Газа.

„Конго ще бъде готов да приеме мигранти, а ние водим преговори с други“, твърди неназованият служител. Миналия понеделник Нетаняху заяви на среща на своята партия „Ликуд“, че напредва с плановете за миграцията на жителите на Газа, но че „нашият проблем е [намирането] на страни, които са готови да абсорбират жителите на Газа“.

Демократична република Конго има високи нива на бедност и неравенство, се казва в доклад на Световната продоволствена програма, съчетани с повтарящи се регионални конфликти и несигурност. Около 52,5% от 5,5-милионното население живее под прага на бедността.

Вашингтон отхвърли като „безотговорни“ изявленията на израелски служители относно предложения план за изселване на палестинците.

„Съединените щати отхвърлят неотдавнашните изявления на израелските министри Безалел Смотрич и Итамар Бен Гвир, които се застъпват за изселване на палестинци извън Газа“. Това заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър в изявление във вторник.

Той добави: „Реториката е подстрекателска и безотговорна“.

Смотрич отхвърли възражението на Вашингтон в сряда, твърдейки, че около 70% от израелците подкрепят предложението, защото „два милиона души [в Газа] се събуждат всяка сутрин с желанието да унищожат държавата Израел“.

„Планът [за изселване на палестинците] ще бъде необходим поради следвоенните условия в Газа, когато конфликтът утихне“, заяви министърът на разузнаването на Израел Гила Гамлиел във вторник на конференция в Кнесета. – „В края на войната управлението на „Хамас“ ще се срине. Няма общински власти, цивилното население ще бъде изцяло зависимо от хуманитарната помощ“.

Гамлиел добави, че очаква 60% от земеделската земя в Газа да бъде трансформирана в буферни зони за сигурност.

За три месеца бомбардировки на Израел срещу Газа над 22 000 палестинци са убити, от които 8 000 деца, по данни на палестинските здравни власти. Загиналите израелци са 1200, по данни на израелското правителство.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.