Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел прекрати безплатната медицинска помощ за украинците

Украинското правителство порица Израел, че е спрял програма за предоставяне на безплатна медицинска помощ на украинските бежанци.

„Ние сме дълбоко обезпокоени и разочаровани от решението на Израел да отмени безплатните здравни грижи и осигуровки за бежанците от войната от Украйна. Това написа в Twitter украинскoто посолство в Израел.

„Израелското правителство не само отказа да предостави на Украйна защитни средства срещу нападения срещу цивилни граждани от руснаците, но сега те също решиха да спрат предоставянето на безплатна медицинска помощ в Израел за бежанци, които са избягали поради опасения, произтичащи от насилствените действия, извършени от руснаците.“

Израелското министерство на финансите, изправено пред бюджетен дефицит, реши в сряда да спре прехвърлянето на допълнителни средства за предоставяне на безплатна медицинска помощ на украинците, съобщи Haaretz. Министерството на благосъстоянието на страната призова финансовото министерство и кабинета на премиера Бенямин Нетаняху да възстановят здравното осигуряване на бежанците.

Хиляди украинци, много от които евреи, заминаха за Израел миналата година. Израелското министерство на благосъстоянието е помогнало на 83 000 украинци, предимно със здравни осигуровки и услуги, и планира да продължи да предоставя помощ за жилищно настаняване и други помощи.

Израел също предостави хуманитарна помощ на Киев, въпреки че запази неутралитет по отношение на конфликта между Русия и Украйна. Независимо от това, украинското посолство в Тел Авив многократно критикува Израел, че не предоставя оръжие и обвини израелските служители, че пренебрегват „моралните граници“, като поддържат отношения с руските дипломати.

Нетаняху заяви, че изпращането на военна помощ за Украйна би било опасно, защото оръжията могат да „попаднат в ирански ръце“. В интервю през юни Нетаняху подчерта: „Между другото, това не е теоретична възможност. Това всъщност се случи със западните противотанкови оръжия, които сега намираме на нашите граници“.

Корнийчук също така разкритикува израелските служители, които депортират някои украинци и че „се бавят“ да предоставят обещаната помощ. Той обвини Нетаняху, че е отказал да се срещне с украинската първа дама Елена Зеленски, когато тя посети Израел през юни, а вместо това изпрати съпругата си Сара Нетаняху.

Посланикът призова израелското правителство да „поддържа основните хуманитарни принципи“, като възобнови безплатното медицинско обслужване за украинските бежанци. В отговор на депортирането на някои украинци от Западен Йерусалим, Украйна може да затвори границите си за израелци, пътуващи до Уман за религиозно поклонение за празника Рош Хашана през следващия месец, заяви посланикът пред Times of Israel.

Още по темата: Израел спира издръжката на украинските бежанци 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.