Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел спира полетите с американските изтребители F-35A заради дефекти

Министерството на отбраната на Израел реши да спре полетите на 11 от своите изтребители F-35A след инцидент в Тексас миналата седмица, при който F-35B Lightning II на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане.

„От констатациите и предадената информация беше установено, че тези самолети изискват специална проверка, за да се изключи възможността за повтаряща се неизправност в израелската система“, заяви говорител на израелската армия пред медиите.

Първоначалният преглед показа, че доставените от САЩ самолети може да имат подобни дефекти, довели до катастрофата в Тексас, заявиха от министерството на отбраната на Израел. Решението за приземяване на самолетите е превантивна мярка, тъй като все още не е ясно дали израелските F-35 имат този подобен проблем.

Американският F-35B се разби по време на вертикално кацане във военновъздушна база в Северен Тексас миналия четвъртък, което накара пилота да катапултира от самолета почти на нивото на пистата. Израелският F-35A няма напълно възможност за вертикално кацане.

Това е вторият случай, при който Израел спира полетите си с F-35 само тази година. През юли Тел Авив приземи самолетите за известно време, след като беше открита неизправност на седалката за изхвърляне. САЩ заземиха всички изтребители F-35 по това време.

Изтъкван от Вашингтон и базирания в САЩ производител на оръжия и аерокосмическа техника Lockheed Martin като един от най-модерните изтребители, разработвани някога, проектът F-35 е сред най-скъпите инвестиции на американската армия заради поредица от закъснения, неизправности и превишаване на разходите. Въпреки техническите проблеми съюзниците на САЩ, включително Канада, Германия и Финландия, вече подадоха заявки да купят самолета.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.