Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел спира полетите с американските изтребители F-35A заради дефекти

Министерството на отбраната на Израел реши да спре полетите на 11 от своите изтребители F-35A след инцидент в Тексас миналата седмица, при който F-35B Lightning II на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане.

„От констатациите и предадената информация беше установено, че тези самолети изискват специална проверка, за да се изключи възможността за повтаряща се неизправност в израелската система“, заяви говорител на израелската армия пред медиите.

Първоначалният преглед показа, че доставените от САЩ самолети може да имат подобни дефекти, довели до катастрофата в Тексас, заявиха от министерството на отбраната на Израел. Решението за приземяване на самолетите е превантивна мярка, тъй като все още не е ясно дали израелските F-35 имат този подобен проблем.

Американският F-35B се разби по време на вертикално кацане във военновъздушна база в Северен Тексас миналия четвъртък, което накара пилота да катапултира от самолета почти на нивото на пистата. Израелският F-35A няма напълно възможност за вертикално кацане.

Това е вторият случай, при който Израел спира полетите си с F-35 само тази година. През юли Тел Авив приземи самолетите за известно време, след като беше открита неизправност на седалката за изхвърляне. САЩ заземиха всички изтребители F-35 по това време.

Изтъкван от Вашингтон и базирания в САЩ производител на оръжия и аерокосмическа техника Lockheed Martin като един от най-модерните изтребители, разработвани някога, проектът F-35 е сред най-скъпите инвестиции на американската армия заради поредица от закъснения, неизправности и превишаване на разходите. Въпреки техническите проблеми съюзниците на САЩ, включително Канада, Германия и Финландия, вече подадоха заявки да купят самолета.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.