Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел уби още двама журналисти в Ливан

Двама журналисти – кореспондентът на ливанската телевизия „Ал Маядин“ Фара Омар и операторът Рабих Мемари – бяха убити при въздушен удар в Тайр Харфа, Южен Ливан. Военен самолет на Израел е изстрелял две ракети по местоположението на Фарах и Рабих, малко след като са се включили на живо.

„Фара и Рабих току-що бяха приключили излъчването на живо в 10 часа сутринта, давайки актуална информация за последната израелска бомбардировка в Южен Ливан. Тя и колегите й бяха взети на прицел скоро след като приключиха живата връзка и излязоха от ефир“, се казва в съобщение на „Ал Маядин“. Телевизията обвини израелската армия, че нарочно е убила журналистите.

Това не е първото убийство на журналисти от израелската армия през последния месец в Южен Ливан и в Газа.

На 13 октромври Израел бомбардира журналисти, отразяващи събитията в Ливан, убивайки журналиста на „Ройтерс“ Исам Абдала и ранявайки други двама журналисти на „Ройтерс“ и екипи на „Ал Джазира“ и „Франс прес“.

Същия ден Израел стреля по медийни екипи, включително на „Ал Маядин“, в ливанския град Ярун, близо до границата. За щастие нападението не доведе до наранявания.

„Умишленото убийство на нашите любими колеги Фарах и Рабих идва, след като Израел забрани и затвори медийната мрежа „Ал Маядин“ в Палестина“, се казва в изявлението на ливанската телевизия.

39 журналисти бяха убити след началото на военната атака на Израел срещу Ивацата Газа, по данни на Комитета за защита на журналистите.

Повече от 750 журналисти от новинарски организации, включително Washington Post, Los Angeles Times и Guardian, подписаха писмо, осъждащо убийството на журналисти в Газа от Израел, съобщи Washington Post. Те призоваха медиите да използват точни термини, дефинирани от международните организации за човешките права, като „апартейд“ и „геноцид“, които отразяват реално случващото се с жителите на Газа.

„Осъждаме убийството на журналисти в Газа от Израел и призоваваме за почтеност в отразяването на жестокостите на Израел срещу палестинците в западните медии“, се казва в писмото.

Журналистите подчертават, че израелските „опустошителни бомбардировки и медийна блокада в Газа заплашва събирането на новини по безпрецедентен начин“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.