Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел уби спасителния екип, дошъл да спаси 6-годишната Хинд, след 12 дни я откриха мъртва

Търсенето на Хинд Раджаб, 6-годишното момиче от Газа, което се обади по телефона и помоли за помощ палестинския Червен полумесец, докато израелски войници стреляха по колата, в която е била със семейството си преди 12 дни, приключи с трагичен край. Запис от случилото се беше публикуван в социалните мрежи.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че Хинд е намерена мъртва заедно с телата на петима от членовете на семейството си, в квартал Тал ал-Хауа в град Газа, в превозно средство, което е било заобиколено от израелски танкове. Червеният кръст и Червеният полумесец е международна хуманитарна организация, включваща 97 милиона доброволци от цял свят.

Палестинският Червен полумесец разкри, че линейката, изпратена да спаси Хинд и братовчедка й, която се е свързала с тях за помощ, е била намерена бомбардирана в района на Тал ал-Хава в град Газа, което е довело до убийството на членовете на екипа Юсуф Зейно и Ахмед Ал-Мадхун, 12 дни след като са загубили контакт с тях, съобщи Al Jazeera English.

Медиците са изчезнали, след като са предприели спасителна мисия за хванатото в капан дете, Хинд Раджаб, според палестинския Червен полумесец.

Хинд, заедно с чичо си, съпругата му и четирите им деца, е била в превозно средство, опитвайки се да намери безопасно място в северната част на Газа, когато са станали обект на израелска стрелба, съобщи палестинският Червен полумесец.

Преди 12 дни 15-годишната братовчедка на Хинд, Лаян Хамадех, отправя тревожна молба за помощ до спешните служби, обаждане, което е записано от Червения полумесец и в последствие публикувано в социалните мрежи. В записа детето говори с медик, през сълзи, и търси помощ.

„Те стрелят по нас. Танкът е точно до мен. Ние сме в колата, танкът е точно до нас“, плаче Лаян, на фона на интензивна стрелба.

След мълчанието на Лаян изстрелите спират. Медикът се опитва да комуникира с нея, като многократно казва: „Ало? Ало?“ За съжаление, отговор няма.

Сама, изпълнена със страх и затворена в колата с безжизнените тела на членовете на семейството си, Хинд спешно търси помощ.

„Елате да ме вземете. Ще дойдете ли да ме вземете? Толкова ме е страх, моля ви, елате!“, моли Хинд в аудиозапис на обаждането й до спешните служби.

Червеният полумесец съобщи, че нейните респонденти са останали на телефона с Хинд повече от три часа, докато линейката с парамедиците Юсуф Зейно и Ахмед Ал-Мадхун се е опитвала да я намери. Al Jazeera English публикува записа от разговора на малката Хинд, молеща за помощ.

През този период линейките не са имали достъп до района, тъй като той е бил считан за „затворена военна зона“ от нахлуващите израелски войски.

Рана ал-Факех, координатор на Червения полумесец, която е останала на телефона с малкото момиче по време на изпитанието, спомена, че Хинд е попитала колко е часът, тъй като е започвало да се смрачава.

„Страхувам се от тъмното“, е казало детето. На въпрос дали има стрелба край нея 6-годишното момиче отговаря: „Да. Елате да ме вземете“.

В официално изявление палестинският Червен полумесец съобщи, че техният спасителен екип е стигнал до мястото, където малкото момиче е било затворено в колата, близо до бензиностанция Fares, в 18:00 местно време.

Малко след това обаче е загубен контакт както със спасителния екип, така и с Хинд.

В продължение на 12 дни светът очакваше новини за тежкото положение на малкото момиче от Газа, което молеше за помощ, докато беше хванато в капан в превозно средство, подложено на израелска атака.

Остава неясно дали Хинд е убита при израелска стрелба или е умряла от глад и студ, с починали членове на семейството в колата, и в страх от тъмнината. В социалните мрежи бяха публикувани видеа от колата с детето и линейката, която е напълно изгоряла.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.