Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел забрани на ООН да достави храна на умиращите от глад в Северна Газа

Агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA съобщи, че Израел окончателно й е забранил да извършва доставки на помощ в Северна Газа, където заплахата от глад е най-висока.

„Въпреки трагедията израелските власти информираха ООН, че повече няма да одобряват никакви хранителни конвои на  UNRWA на север“, написа Филип Лазарини, ръководител на агенцията, в социалната мрежа X/Twitter.

„Това е възмутително и умишлено възпрепятства животоспасяваща помощ по време на изкуствено предизвикан глад.“

Израел не отговори на искането на АФП за коментар относно изявлението на Лазарини. Говорителят на UNRWA Жулиет Тума каза, че решението е било предадено на среща с израелски военни в неделя. Това последва два писмени отказа на Израел да пусне конвой с храна на север миналата седмица. Не е посочена причина за решението, съобщи Тума. По думите й, 250 000 души в северната част на Ивицата зависят от хранителните доставки на UNRWA, но агенцията на ООН не е успяла да им достави храна от два месеца заради отказа на Израел да пусне хуманитарните конвои.

Газа е изправена пред тежка хуманитарна катастрофа в резултат на бомбардировките и пълната блокада, наложена от Израел над палестинската територия.

Доклад на ООН за продоволствената сигурност предупреди, че гладът се очаква да удари тежко северната част на Газа, освен ако няма спешна намеса. 70% от 2,3 милиона палестинци в момента са изправени пред „катастрофален глад“, пише в доклада.

Мартин Грифитс, ръководител на службата за хуманитарна координация на ООН, написа в X/Twitter, че „решението за блокада на хранителните конвои на север само тласка хиляди по-близо до глада. Трябва да бъде отменено.”

Тедрос Адханом Гебрейесус, ръководител на Световната здравна организация, заяви, че блокирането на доставките на помощ от UNRWA е „лишаване на способността на гладуващите хора да оцелеят“.

Още по темата: Двойните стандарти на ЕС към Газа и Украйна: 32 000 са убитите палестинци, но Русия е „агресор“, а Израел не 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.