Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израел засили бомбардировките на Газа въпреки присъдата на Международния съд

Съдбата на цивилните в Газа остава въпрос на сериозна загриженост дори след решението на Международния съд, призоваващ Израел да предотврати извършването на каквито и да било действия, представляващи геноцид в Ивицата Газа, съобщи агенция AFP.

Хан Юнис в южната част на Газа остава обект на непрестанни обстрели и ожесточени боеве между израелските сили и „Хамас“, които доведоха до бягството на хиляди цивилни през последните дни. Болниците „Насър“ и „Ал Амал“ също са под обсада от няколко дни и са принудени да сведат работата си до минимум заради разрушенията и ударите на израелската армия.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че 135 души са били убити при непрекъснат обстрел на 27 януари в Хан Юнис и различни части на Газа.

Според палестинските власти сутринта е имало интензивен артилерийски обстрел на лагера „Хан Юнис“ и околностите на медицинския комплекс „Насър“, което е довело до прекъсване на електрозахранването в болницата и спиране на много услуги и операционни зали.

В изявление „Лекари без граници“ съобщиха, че хирургическият капацитет на болницата „Насър“ „практически не съществува“, отбелязвайки, че „малкото медицински персонал, който остава в лечебното заведение, трябва да се справя със силно ограничените доставки на медицинско оборудване.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта: „Тъй като боевете се засилват около болницата в Насър (…) стотици пациенти и медицински персонал избягаха. В болницата все още има 350 пациенти, а 5000 души са разселени (в резултат на сраженията)“. „Горивото, храната и консумативите в болницата са на привършване“, допълни той и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Международният съд в петък призова Израел да предотврати всяко действие, равносилно на геноцид в Газа, което израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече „срамно обвинение“.

Съдът заяви, че Израел, който контролира потока от международна помощ за Ивицата Газа, намираща се под принудителна блокада, трябва да предприеме „незабавни стъпки“, за да гарантира, че „спешно необходимата хуманитарна помощ се предоставя на палестинците“.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на 31 януари, за да разгледа решението на Международния съд. Искането за свикването на Съвета е на Алжир, който настоява Израел да бъде задължен да изпълни съдебното решение.

Още по темата: Израелска компания рекламира проект за „мечтани“ къщи на плажа в разрушената Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.