Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израелците поставят под съмнение „катастрофалния“ провал на Мосад: „И птица да прехвръкне, ние знаехме“

Никога в историята палестинските движения „Хамас“ и „Ислямски джихад“ не са успявали да убият и отвлекат стотици израелци за един ден. Колосален провал на Мосад или предтекст за пълно разрушение и превземане на Газа е липсата на адекватна реакция от страна на Тел Авив?

Нападението в събота очевидно е било добре планирано, силно координирано и много вероятно е било подготвяно в продължение на месеци или дори години. The Times of Israel съобщава за над 600 загинали израелци, като военните потвърждават, че над 100 сега са в палестински плен.

Израелски официални лица и медийни експерти искат отговори: как може най-известната и легендарна разузнавателна организация на Израел Мосад да го е пропуснала? Как военните не са имали никаква информация какво се подготвя? Как палестинците от Газа превзеха няколко предни поста на израелската армия толкова бързо и лесно?

Настоящи и бивши израелски служители и медии заклеймяват „колосалния провал на разузнаването“ и предупреждават, че той може да има сериозни трайни политически последици. Цялата тази война може дори да послужи за дестабилизиране на коалиционното правителство на Нетаняху, коментира Zero Hedge.

Чък Фрайлих, бивш заместник-съветник по националната сигурност на Израел, заяви пред Politico: „Това е катастрофален провал по отношение на Газа“.

„Това е провал по отношение на разузнаването, оперативно“, каза Фрайлих. „Ясно е, че бяхме хванати напълно неподготвени от това. Дивизионният щаб, отговорен за Газа, беше окупиран, в безпорядък и така целият отговор се забави. „

Той прогнозира дълбоки „политически последици“.

„Винаги има краткосрочно сплотяване около знамето. Но след като ситуацията се уталожи, ще имаме големи политически последици“, каза Фрайлих. „След войната от Йом Кипур бяха необходими три години и половина, за да бъде свалено правителството на [тогавашния израелски премиер] Голда Меир – не мисля, че този път ще отнеме толкова време.“

Бившият шеф на разузнаването на израелската армия Амос Ядлин сравни съботните нападения с провала на разузнаването от войната от Йом Кипур, при която египетската и сирийската армия извършиха изненадваща атака срещу силите на Тел Авив.

Израелската общественост също изрази възмущение.

Израелка, служила в израелската армия, обясни, че събитията от събота са невъзможни да се случат. Тя е била наблюдател на границата, където се ползват най-високите налични технологии. „Ако птица се приближи, ние знаехме. Дори хлебарка да дойде на оградата, ние знаехме. Как 400 от „Хамас“ влязоха днес?“, попита бившата служителка в израелската армия.

Военните задават подобни въпроси, като Ели Маром – бившият ръководител на израелския флот, заяви в интервю за израелския Канал 12: „Целият Израел се пита: Къде е израелската армия, къде е полицията, къде е сигурността?… Това е колосален провал; системата за сигурност просто се провали, с огромни последици.“

Същото мнения изразяват и западните експерти. The Guardian пише, че това е „немислимо“ и „исторически провал на разузнаването“: Изненадващата атака на Хамас срещу Израел, след 50-годишнината от войната от Йом Кипур, ще бъде запомнена като „вековен“ провал на разузнаването“.

В рамките на няколко часа десетки бойци от Газа пробиха граничната ограда в Южен Израел, изненадвайки военни позиции на израелците.

Въоръжени мъже отвличаха израелци, сред които много израелски военни, в южните гранични райони, заснемайки нападението, докато напредваха на много места. Телевизионен журналист от Газа дори направи репортаж на място за една от атаките от вътрешността на Израел.

Някои дори предполагат, че правителството на Нетаняху може да е било наясно, че нещо предстои, но планира да използва всяко нападение като оправдание за унищожаване на Газа и за започване на голяма сухопътна война срещу „Хамас“. От неделя премиерът Нетаняху официално обяви война.

„Декларацията за война е направена в съответствие с член 40 от Основния закон на Израел“, съобщиха от пресслужбата на израелското правителство.

Ще бъде ли следващата битка на северната граница на Израел, този път с Ливан и „Хизбула“ – другото подкрепяно от Иран движение в Близкия Изток?

Още по темата: Това е „Пърл Харбър“ за Израел и провал на цялата система: бивш военен говорител на Тел Авив 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.