Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Израелски министър предлага обезлюдяване на Газа

По-голямата част от палестинците, живеещи в Газа, трябва да бъдат насърчени да емигрират в други страни, заяви израелският финансов министър Безалел Смотрич. Необходими са драстични мерки, за да се гарантира сигурността на Израел и да се избегнат по-нататъшни нахлувания от страна на „Хамас“, аргументира се той.

„Това, което трябва да се направи в Ивицата Газа, е да се насърчи емиграцията“, заяви Смотрич, който е лидер на крайнодясната партия „Религиозен ционизъм“, пред радиото на израелската армия, цитиран от Ройтерс. – „Ако в Газа има 100 000 или 200 000 араби, а не 2 милиона араби, цялата дискусия на следващия ден ще бъде напълно различна.“

Смотрич твърди, че обезлюдената Газа вече няма да представлява заплаха за еврейската държава.

„По-голямата част от израелското общество ще каже: „Защо не, това е хубаво място, нека накараме пустинята да разцъфне, това не е за сметка на никого“, каза Смотрич. Той предложи да се разработи международен план за изселване на палестинците.

1,9 милиона души – или повече от 85% от населението на Газа – са били разселени заради продължаващите бомбардировки на израелската армия в отговор на атаката на „Хамас“ на 7 октомври, според ООН.

Израел продължава да отхвърля призивите за незабавно прекратяване на огъня, въпреки многократните предупреждения от ООН за хуманитарна „катастрофа“.

Премиерът Бенямин Нетаняху заплаши, че „войната ще продължи много месеци, докато „Хамас“ не бъде елиминирана и заложниците бъдат върнати“. „Хамас“ обяви, че ще освободи заложниците, ако Израел освободи палестинците, сред които жени и деца, държани в израелски затвори.

Повече от 21 600 палестинци са убити в Газа за три месеца бомбардировки, 8 000 от които са деца, по данни на палестинските здравни власти. Жертвите от израелска страна са 1200, по данни на Израел.

Още по темата: 1000 деца са претърпели ампутация на крайниците без упойка в Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.