Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изследване: 80% от пoстовете за войната в Украйна са на ботове, 90 % – про-Украйна

Австралийски учени от Университета в Аделаида са изследвали 5.2 милиона публикации, споделени между 23 февруари и 8 март в Twitter, и са установили, че между 60 и 80 % от тях са  дело на ботове. 90 % от туитовете са про-Украйна, показват данни от изледването.

Изследователите са анализирали 5,2 милиона публикации в Twitter — туитове, ретуити, цитати и отговори на туитове, за да разберат как бот-активността може да повлияе на онлайн дискусиите за конфликта между Русия и Украйна и как ботовете могат да повлияят на човешките емоции.

Публикациите, включени в проучването, са открити по хаштагове като „StandWithPutin“, „StandWithRussia“, „SupportRussia“, „StandWithUkraine“, „StandWithZelenskyy“ и „SupportUkraine“.

Бот акаунтите са идентифицирани с помощта на програмата Ботометър на Университета в Индиана — софтуер, който помага за идентифицирането на бот акаунти.

„Можем да кажем, че между 60 на сто и 80 процента от акаунтите, публикуващи туитове с тези хаштагове, които изучавахме през първите две седмици на войната, бяха ботове, които определихме като такива с помощта на Ботометъра“, каза Джошуа Уот, един от изследователите, цитиран от The Print.

Според Уат не е ясно дали ботовете са повлияли на хората да избягат от Украйна или Русия. Уат добави: „Не можем да заключим къде се случва това поради липса на географска информация за произхода на акаунтите“.

Според изследователите 90.16 % от акаунтите, които са коментирали войната Русия-Украйна, са про-Украйна и само 6.80 % са про-Русия. „Балансирани акаунти“ — тези, които показаха смесено поведение, представляват 3,04 на сто.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.