Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изследване: 80% от пoстовете за войната в Украйна са на ботове, 90 % – про-Украйна

Австралийски учени от Университета в Аделаида са изследвали 5.2 милиона публикации, споделени между 23 февруари и 8 март в Twitter, и са установили, че между 60 и 80 % от тях са  дело на ботове. 90 % от туитовете са про-Украйна, показват данни от изледването.

Изследователите са анализирали 5,2 милиона публикации в Twitter — туитове, ретуити, цитати и отговори на туитове, за да разберат как бот-активността може да повлияе на онлайн дискусиите за конфликта между Русия и Украйна и как ботовете могат да повлияят на човешките емоции.

Публикациите, включени в проучването, са открити по хаштагове като „StandWithPutin“, „StandWithRussia“, „SupportRussia“, „StandWithUkraine“, „StandWithZelenskyy“ и „SupportUkraine“.

Бот акаунтите са идентифицирани с помощта на програмата Ботометър на Университета в Индиана — софтуер, който помага за идентифицирането на бот акаунти.

„Можем да кажем, че между 60 на сто и 80 процента от акаунтите, публикуващи туитове с тези хаштагове, които изучавахме през първите две седмици на войната, бяха ботове, които определихме като такива с помощта на Ботометъра“, каза Джошуа Уот, един от изследователите, цитиран от The Print.

Според Уат не е ясно дали ботовете са повлияли на хората да избягат от Украйна или Русия. Уат добави: „Не можем да заключим къде се случва това поради липса на географска информация за произхода на акаунтите“.

Според изследователите 90.16 % от акаунтите, които са коментирали войната Русия-Украйна, са про-Украйна и само 6.80 % са про-Русия. „Балансирани акаунти“ — тези, които показаха смесено поведение, представляват 3,04 на сто.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.