Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изследване: медиите нарочно подбуждат войната и работят срещу преговори с Русия

Университетът в Майнц публикува изследване как медиите в Германия отразяват войната в Украйна и официалния отговор на Берлин на кризата. Заключенията потвърждават, че от 24 февруари насам медиите играят важна роля в поддържането на конфликта и правят договарянето на споразумение по-малко вероятно поради постоянното публикуване на пристрастно и про-военно съдържание.

Изследователи от университета са анализирали немскоезичните репортажи за конфликта в Украйна между 24 февруари и 31 май, оценявайки съдържанието на около 4300 отделни статии, публикувани от осемте водещи вестника и телевизионни станции в страната: FAZ, Suddeutsche Zeitung, Bild, Spiegel, Zeit, ARD Tagesschau, ZDF Today и RTL Aktuell.

Украйна е представена положително в 64% от всички репортажи, а президентът Владимир Зеленски – в 67%. За разлика от тях, Русия е представяна „почти изключително негативно“ в 88% от случаите, а президентът Владимир Путин – в 96% от случаите. Почти всички репортажи и статии – общо 93% – приписват единствената вина за войната на Путин и/или Русия. Западът е посочен като „съвместно отговорен“ само в 4% от случаите, а Украйна още по-малко – 2%.

Перспективите на Русия за конфликта са разгледани или споменати само в 10% от новинарските репортажи, по-малко от гледната точка на която и да е друга страна, включително съседите на Москва. „Алтернатива за Германия“ и Лявата партия, които се противопоставят на въоръжаването на Украйна и удължаването на сраженията, „практически нямат медийно присъствие в отразяването на войната“. Правителствените съобщения и изявления на министрите са напълно доминиращи, като са във фокуса на 80% от отразяването на новините, повече от четири пъти над цифрата за опозиционните партии.

В медийните дискусии за „мерки, които най-вероятно ще сложат край на войната“, икономическите санкции срещу Русия са „най-често съобщаваните“ и одобрени в 66% от случаите. Дипломатическите мерки се споменават „много по-рядко“, докато „хуманитарните мерки“ се представят още по-рядко.

Като цяло 74% от изследваните репортажи и статии представят военната подкрепа за Украйна „изключително положително“. Доставката на тежки оръжия е одобрена „малко по-малко ясно, но все пак се счита за до голяма степен разумна“, като 66% „преобладаващо подкрепят“. По-малко от половината – 43% – създават впечатлението, че дипломатическите преговори ще бъдат полезни и това до голяма степен се дължи на репортажа на „Шпигел“, който ясно очертава дипломацията като най-разумния вариант за Берлин.

„Шпигел“ е единствената изследвана медия, която оценява дипломатическите преговори по-положително от доставката на тежки оръжия“, заключават учените.

Докладът идентифицира една област, в която медийното отразяване „със сигурност не е проправителствено“. В някои редки случаи канцлерът Олаф Шолц и неговата коалиция са силно критикувани, но само „за това, че се колебаят да изпратят още повече тежки оръжия на Украйна“. Позицията се споделя от всички медии освен „Шпигел“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.