Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изстрелването на „Союз“ предизвика паника в САЩ, че Русия може да разположи ядрено оръжие в Космоса

Американското разузнаване подозира, че Русия планира да разположи ядрено оръжие в Космоса, съобщи телевизия ABC. Оръжието потенциално може да се използва за насочване към сателити, а не към наземни цели. По-рано през деня председателят на комисията по разузнаване на САЩ призова Белия дом да разкрие информация за „дестабилизиращ чуждестранен военен капацитет“, определяйки го като значителна тревога за националната безопасност.

Новината в американските медии идва пет дни след изстрелването на руската ракета „Союз-2-1в“ в Космоса с поверителен военен полезен товар, съобщи BulgarianMilitary.com. Докладите за нарастващата космическа сила на Русия, включително сателити и кинетично оръжие, са на радара на САЩ от известно време. Новината идва и точно преди гласуването в Конгреса на помощта за Украйна от 60 млрд. долара, която среща силен отпор от редица конгресмени сред републиканците.

Защо ядрено оръжие в Космоса би променилo „правилата на играта“? Тестът Starfish Prime, извършен от САЩ през 1962 г., може да ни даде известна представа. Този ядрен тест предизвика геомагнитна буря в Kосмоса, увреждайки сателити. На следващата година страните по света, включително САЩ, подписаха Договора за забрана на ядрените опити, забраняващ подобни тестове. През последните години американските военни проучват начини за защита на своите ключови сателити от отлаганията при ядрена детонация в Kосмоса, като радиовълните се изтъкват като потенциално решение.

Като се има предвид нарастващият брой търговски спътници, които сега са в орбита, въздействието на детонацията на ядрено оръжие ще бъде значително умножено в сравнение с 60-те години на миналия век. Центърът за стратегически и международни изследвания подчерта тази потенциална заплаха в своята оценка на космическата заплаха през миналата година. В доклада се посочва как значителните ефекти от ядрена експлозия в Космоса могат да нарушат както непосредствената, така и дългосрочната функционалност на сателитите.

„Союз-2-1в“

В неотдавнашен бюлетин на руското министерство на отбраната беше съобщено, че ракета „Союз-2-1в“ е изстреляна на 9 февруари 2024 г. в 10:03 часа московско време. Ракетата е излетяла от Плесецк, носейки полезен товар, предназначен за Министерството на отбраната (МО). Предишното изстрелване на „Союз-2-1в“ беше на 27 декември 2023 г.

Според прессъобщението полезният товар е доставен успешно в планираната си орбита и сега е под оперативния контрол на руските военновъздушни и космически сили. Свързаността с наземната база остава стабилна и всички системи на космическия кораб работят гладко, съобщи руското МО. В допълнение към тази новина руската космическа агенция „Роскосмос“ съобщи, че е присъединила нов член към небесното си семейство –“Космос-2575″.

Преди изстрелването руските власти изпратиха уведомления за въздушния и морския трафик. От тези известия може да се заключи, че ракетата се е изкачила по стандартния път, за да изпълни орбита с наклон около 97 градуса към Екватора.

„Космос-2575“

Към момента подробности за товара „Космос-2575“ остават неразкрити. Товарът е наричан просто „класифициран сателит за Министерството на отбраната на Русия“. Спекулациите от различни източници обаче предполагат, че потенциално това може да е оптичен разузнавателен спътник БАРС-М.

БАРС-М, известен още като EO-MKA5, е оптичен разузнавателен спътник, проектиран и изстрелян от Русия. Той е част от космическата система за оптично наблюдение на страната, използвана за събиране на изображения с висока разделителна способност на земната повърхност.

Основната цел на спътника БАРС-М е да предостави подробни разузнавателни данни за руските военни. Въпреки това данните, събрани от спътника, могат да служат и за различни граждански приложения като мониторинг на околната среда, реакция при бедствия и картографиране.

Сателитът БАРС-М е оборудван с усъвършенствани оптични сензори, които могат да заснемат изображения при различни светлинни условия, включително през нощта или при облачно време. Тези сензори са способни да заснемат изображения с резолюция до 1 метър, което позволява подробен анализ на земната повърхност.

Сателитът работи в слънчево-синхронна орбита, което означава, че преминава над една и съща част на Земята по едно и също време всеки ден.

Мрежа от разузнавателни сателити

Сателитът БАРС-М е част от по-голяма мрежа от руски разузнавателни сателити. Работейки заедно, те могат да осигурят почти постоянно покритие на земната повърхност, което гарантира, че никакви значими събития или промени няма да останат незабелязани.

Въпреки военния си произход данните, събрани от БАРС-М, имат значителен потенциал за гражданска употреба. Например, изображенията с висока разделителна способност, които заснема, могат да бъдат използвани за наблюдение на промените в околната среда, проследяване на напредъка на природните бедствия или подпомагане на градското планиране и развитие.

Още по темата: Русия тества секретно оръжие „Тобол“ срещу сателити в Украйна: изтекли документи 

Източник:bulgarianmilitary.com
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.