Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Документи: Доклади за атомните електроцентрали на Германия са били фалшифицирани

Високопоставени германски правителствени служители от министерството на икономиката умишлено са фалшифицирали докладите на експерти, за да внушат, че ядрената енергия вече не е жизнеспособна в страната.

Вътрешни документи и имейли, получени чрез съдебна заповед от списание Cicero, разкриват, че дългогодишните привърженици на поетапното прекратяване на ядрената програма от Зелената партия на високи позиции във властта са скрили или променили докладите за германските АЕЦ, тъй като противоречат на идеологическите им убеждения.

След катастрофата в японската атомна електроцентрала Фукушима през март 2011 г. германският парламент гласува в подкрепа на затварянето на всички подобни съоръжения в страната. През април 2023 г. последните три действащи атомни електроцентрали в Германия бяха изключени.

Патрик Грайхен и Щефан Тидов, тогава заместник-секретари съответно в министерствата на икономиката и на околната среда, са изиграли ключова роля в усилията да се представи удължаването на експлоатационния живот на германските атомни електроцентрали като опасно.

Двамата са заговорничили, за да попречат на ръководителите си да се запознаят с всякакви технически доклади, които опровергават това предположение. Тези документи от март 2022 г. ясно посочват, че с рязко намаляващия внос на руски газ „удължаването на експлоатационния живот на атомните електроцентрали“ би могло да облекчи тежката ситуация в енергийния сектор на Германия и да предотврати рязкото покачване на цените през следващата зима.

Въпреки това зелените висши чиновници, недоволни от това заключение, са пренаписали документа, като са добавили посланието, че всяко удължаване на експлоатацията на останалите атомни електроцентрали „не е състоятелно от съображения за техническа сигурност“.

Медията предполага, че министърът на икономиката Роберт Хабек най-вероятно е видял само преработената версия на доклада, а не оригинала.

Изправен пред заплахата от задаващи се енергийни дефицити, на 17 октомври канцлерът Олаф Шолц нареди останалите три атомни електроцентрали да останат в експлоатация през цялата зима, въпреки предупрежденията, идващи от министерствата на икономиката и околната среда. Въпреки това политиката за пълно прекратяване на производството на ядрена енергия остава непроменена.

С нарастването на цените на енергията индустриалният сектор в Германия се изправя пред все повече трудности, като един на всеки трима производители обмисля да премести производството си в чужбина заради скъпата електроенергия, съобщи Bild през февруари.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Запад пропаднал КАК НИ ЛЪЖАТ И КРАДЯТ!!! ИМА ЛИ ОЩЕ ХОРА С АКЪЛ ДА СЕ УСЕЩАТ КАКВО СТАВА СЪС СОРОСКИЯ ЗАПАД???? НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖЦИ И МАРОДЕРИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!! ОТНЕХА НИ ПРАВАТО ДА ГЛАСУВАМЕ ОТБИХА ХОРАТА ДА ХОДЯТ И ДА ГЛАСУВАТ,ПАК ЛИ ПУТИН Е ВИНОВЕН????

  2. „След катастрофата в японската атомна електроцентрала Фукушима…“

    Естествената, природно присъстваща радиация в Тихия океан, е толкова гигантски повече от тази на ядреното гориво на която и да е АЕЦ и на всички тях заедно, че проста сметка показва, че всичкият шум на продажните журналя е плашилка за пълнене на джобовете на Зелената мафия.

    А простата сметка казва, че ако всичките 400 тона ядрено гориво в АЕЦ Фукушима са изтекли в Тихия океан (това не е така), то трябват още 172 500 000 такива катастрофи, само за да вдигнат радиоактивното му съдържание двойно над естествената радиация, а това е много далеч опасния праг.
    За неуките – числото горе е „сто седемдесет и два милиона и петстотин хиляди“ катастрофи като тази във Фукушима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.