Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изтекоха 100 000 конфиденциални съобщения за пандемията от Ковид между членове на британското правителство в WhatsАpp

Бившият министър на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Хенкок отхвърли твърденията, че е пренебрегнал експертни съвети относно домовете за възрастни в разгара на пандемията от коронавирус, след като част от неговите съобщения в WhatsApp и тези на членoве на британското правителство изтекоха в медиите.

Daily Telegraph съобщи, че  получил около 100 000 съобщения и планира да пусне още извадки през следващите дни. Според съобщенията Хенкок не е последвал съвета на главния медицински директор Крис Уити да тества за коронавирус всички, които са били приети в домове за възрастни хора.

Вместо това той решил да тества само тези, които са приети от болница, но не и по-широката общност, тъй като последното „мъти водите“.

Говорителят на Хенкок обвини вестника в „изтичане на поверителни документи“ и каза в изявление: „The Telegraph умишлено изключи споменаването на среща с екипа за тестване. Това е критично, защото Мат подкрепи съвета на Крис Уити, проведе среща относно възможността за изпълнение, каза, че не може да се изпълни, и настоя да се тестват всички, които идват от болници.“

Данните на Службата за национална статистика показват, че е имало 43 256 смъртни случая, включващи Ковид, в английските домове за възрастни хора между март 2020 г. и януари 2022 г. и темата вероятно ще бъде внимателно проучена по време на общественото разследване за справянето на Обединеното кралство с пандемията.

Съобщенията на Хенкок в WhatsApp бяха предадени на Telegraph от журналистката Изабел Оукшот, на която бяха дадени копия от текстовете, когато Хенкок й е възложил да помогне да напише мемоарите му за пандемията.

Пат Макфадън от Лейбъристката партия коментира, че ако са верни, съобщенията на Хенкок показват, че е имало „огромна дупка“ в „защитния пръстен“, който Хенкок е обещал на домовете за възрастни хора.

Линдзи Джаксън, говорител на групата активисти „Опечалени семейства за справедливост на починали от Ковид“, каза: „Сигурното е, че неуспехът да се защитят домовете за възрастни хора доведе до хиляди ненужни смъртни случаи, като смъртта на майка ми, и означаваше, че болниците станаха още по-претоварени и това удължи локдауна, за да се предотврати по-нататъшна загуба на живот.“

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.