Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изтекоха 100 000 конфиденциални съобщения за пандемията от Ковид между членове на британското правителство в WhatsАpp

Бившият министър на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Хенкок отхвърли твърденията, че е пренебрегнал експертни съвети относно домовете за възрастни в разгара на пандемията от коронавирус, след като част от неговите съобщения в WhatsApp и тези на членoве на британското правителство изтекоха в медиите.

Daily Telegraph съобщи, че  получил около 100 000 съобщения и планира да пусне още извадки през следващите дни. Според съобщенията Хенкок не е последвал съвета на главния медицински директор Крис Уити да тества за коронавирус всички, които са били приети в домове за възрастни хора.

Вместо това той решил да тества само тези, които са приети от болница, но не и по-широката общност, тъй като последното „мъти водите“.

Говорителят на Хенкок обвини вестника в „изтичане на поверителни документи“ и каза в изявление: „The Telegraph умишлено изключи споменаването на среща с екипа за тестване. Това е критично, защото Мат подкрепи съвета на Крис Уити, проведе среща относно възможността за изпълнение, каза, че не може да се изпълни, и настоя да се тестват всички, които идват от болници.“

Данните на Службата за национална статистика показват, че е имало 43 256 смъртни случая, включващи Ковид, в английските домове за възрастни хора между март 2020 г. и януари 2022 г. и темата вероятно ще бъде внимателно проучена по време на общественото разследване за справянето на Обединеното кралство с пандемията.

Съобщенията на Хенкок в WhatsApp бяха предадени на Telegraph от журналистката Изабел Оукшот, на която бяха дадени копия от текстовете, когато Хенкок й е възложил да помогне да напише мемоарите му за пандемията.

Пат Макфадън от Лейбъристката партия коментира, че ако са верни, съобщенията на Хенкок показват, че е имало „огромна дупка“ в „защитния пръстен“, който Хенкок е обещал на домовете за възрастни хора.

Линдзи Джаксън, говорител на групата активисти „Опечалени семейства за справедливост на починали от Ковид“, каза: „Сигурното е, че неуспехът да се защитят домовете за възрастни хора доведе до хиляди ненужни смъртни случаи, като смъртта на майка ми, и означаваше, че болниците станаха още по-претоварени и това удължи локдауна, за да се предотврати по-нататъшна загуба на живот.“

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.