Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изтекоха стотици тайни документи на НАТО

Секретните данни са пуснати за продажба в Dark Web след хакерска атака на Генералния шаб на португалската армия

Генералният щаб на въоръжените сили на Португалия (EMGFA) е бил подложен на „продължителна и безпрецедентна“ кибератака, в резултат на която стотици тайни документи на НАТО са били откраднати и в момента се продават в Dark Web или т.нар. тъмна мрежа в Интернет, съобщиха местните медии.

Според вестник Diario de Noticias португалското правителство дори не е знаело за атаката, докато САЩ не са го информирали за нарушението, което е класифицирано от властите като изключително сериозно.

Източници на изданието твърдят, че именно разузнавателното общество на САЩ е намерило стотици поверителни или тайни документи на НАТО, пуснати за продажба в тъмната мрежа. Новината за изтеклите документи в Интернет е изпратена директно до Антонио Коста, министър-председател на Португалия, миналия август.

Говорител на посолството на САЩ в Лисабон нито потвърди, нито отрече информацията с обяснението, че не коментират разузнавателни въпроси.

В разследването се посочва, че Генералният щаб е провел цялостен одит на вътрешните си системи и е успял да идентифицира компютрите, от които са откраднати документите на НАТО. Проверката е установила също, че правилата, свързани със сигурното предаване на класифицирани документи, са били нарушени.

„Тази кибератака беше продължителна във времето и е използвала ботове, програмирани за откриване на видове документ“, отбеляза един от източниците на медията, добавяйки, че информацията е извлечена в няколко фази.

НАТО ще изиска обяснения и гаранции от португалското правителство, коментира изданието. Изтичането на данни идва, след като НАТО обяви в края на август, че блокът разследва хакерска атака над фирмата за производство на ракети MBDA от неизвестни злонамерени участници. Според медийни публикации хакерите са пуснали чертежи на оръжия, използвани от Украйна в конфликта й с Русия, за продажба в тъмната мрежа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.