Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Изтребител на САЩ свали втори неидентифициран летящ обект над Северна Америка

Само ден, след като САЩ свалиха „цилиндричен, сребристо сив“ обект в североизточния арктически регион на Аляска, друг неидентифициран летящ обект беше свален от американските военни над Канада в събота. Заедно със сваления китайски балон, това е третият случай за седмица, когато ВВС на САЩ вдигат изтребители за неутрализиране на чуждестранни летателни обекти над континента.

Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана съобщи, че е идентифицирало обекта на голяма надморска височина, след което канадски и американски изтребители са били вдигнати по тревога, а американски F-22 го е свалил над Юкон, съобщи в Twitter премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Обектът е бил свален с ракета AIM 9X, същия тип, използван за свалянето на китайския шпионски балон миналата седмица, съобщи Пентагонът.

Канадските сили ще съберат и анализират останките, заяви Трюдо и добави, че е разговарял с американския президент Джо Байдън.

Последният инцидент идва дни, след като китайски балон навлезе в американското въздушно пространство. Инцидентът хвърли светлина върху предполагаемите програми за наблюдение на Пекин и предизвика дипломатическо противопоставяне между световните суперсили. САЩ също свалиха друг неидентифициран обект над Аляска в петък близо до канадската граница.

Не е ясно какъв е най-новият обект и откъде произхожда. САЩ обвиниха Китай в дългогодишна програма за наблюдение и разполагане на шпионски балони по целия свят, твърдение, отхвърлено от Пекин.

В петък американски служители свалиха неидентифициран обект, който е „приблизително с размерите на кола“ и по-малък от китайския шпионски балон, свален миналата събота. Той беше атакуван по подобен начин от американски F-22.

Пилотите, които са пратени да свалят обекта над Аляска, казаха, че той „e взаимодействал с  техните сензори“. Някои пилоти също твърдят, че не са видели разпознаваемо задвижване на обекта и не могат да обяснят как се е задържал във въздуха, съoбщи CNN.

Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана на САЩ заяви, че американските военни провеждат операция за събиране на останките от обекта в петък близо до Дедхорс, Аляска. Междувременно Северното командване заяви, че ФБР вече е събрало останки от китайския балон.

В петък администрацията на Байдън постави шест китайски технологични компании, заподозрени във връзки с китайската програма за шпионски балони, в черен списък, като им забрани да предоставят американски технологии на Пекин.

След скандала с китайския шпионски балон над САЩ Пентагонът обвини Китай в същото, което самите американски военни правят. През 2021 г. американската армия започва програма на стойност 11.4 милиона долара за разработката на балони за наблюдение на голяма височина за военни цели, показа проверка на Обективно.БГ в регистъра за федералните пръчки на правителството на САЩ. Договорът на поръчката „Безпилотна стратосферна система“ е възложен на дъщерното дружество на Raven Industries – Aerostar Technical Solutions (съкратено Raven Aerostar) и е с продължителност от 2 г. – от 15 септември 2021 г. до 22 септември 2023 г.

Още от разследването: Пентагонът финансира програма за шпионски балони срещу Русия и Китай

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.