Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Известен украински телевизионен водещ избяга от страната си

Украинският телевизионен “Kанал 24“ се отрече от своя водещ Алексей Печий и го обвини в предателство на общественото доверие, след като журналистът, изпратен да отразява срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел по-рано този месец, отказа да се върне в Киев.

Репортерът обяви „трудното си решение“ да остане в ЕС. Той твърди, че основната му цел като журналист е да „формира отношението на публиката към определени събития“ и тъй като „нивото на подкрепа за Украйна сред западното общество се променя“, той няма друг избор, освен да остане, за да насърчава „хоризонталната комуникация с западното общество.”

„Като украински журналист ще продължа информационната война за Украйна, работейки със западни медийни проекти за популяризиране на украинския дневен ред в западното общество. Въпреки осъждането, натиска и преследването, няма да спра да правя това, което знам и което може да доближи още малко победата ни“, написа той, добавяйки, че „съзнава, че в Украйна го очаква обществено осъждане“.

Главният изпълнителен директор на Lux Media Holding, който притежава канала, Роман Андрейко, каза, че Печий „буквално е изгорил всички мостове“, напълно осъзнавайки „всички последствия от бягството си“.

„Да кажа, че съм шокиран, е малко! … И хората, които толкова обичаха да гледат и слушат [анализите] на Алексей, трябва да приемат това и сами да решат дали са готови да продължат да му вярват“, добави той.

Киев затвори границата си за мъже в наборна възраст след избухването на военните действия с Русия през февруари миналата година, забранявайки на всеки без специално разрешение да напуска. Хиляди украински мъже обаче успяха да избягат, главно в страните от ЕС.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров съобщи пред Bildа, че всички украински мъже на военна възраст, които са избягали в чужбина, ще бъдат привикани в наборните центрове. Той каза, че изпитва малко съчувствие към укриващите се от военна служба, защото „не е наказание да защитаваш и служиш на страната си, това е чест“.

В момента Украйна се бори да попълни редиците на своята армия след неуспешната си контраофанзива и предприема допълнителни мерки за засилване на граничния контрол. Президентът Зеленски каза по-рано този месец, че армията е предложила да се призоват допълнително 450 000-500 000 души.

Още по темата: МО на Украйна разреши мобилизация и на болни от СПИН, и с психични разстройства 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.