Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Йордания отрече на нейна територия да са убити американски военни

Йордания твърди, че базата, в която са били убити американски военнослужещи, е извън нейната граница.

Jordan TV, обществената телевизия на кралството, цитира правителствения говорител, Муханад Мубайдин, който каза, че атаката, убила трима американски военнослужещи, е била насочена към базата „Ал Танф“ в Сирия. „Базата е извън нашата граница“, уточни йорданският правителствен говорител.

По-рано в съобщение на Централното командване на САЩ и в изявление на президента Джо Байдън беше обявено, че атаката е била в Йордания.

„Снощи трима американски военнослужещи бяха убити – и много ранени – по време на безпилотна въздушна атака с дронове срещу нашите сили, разположени в Североизточна Йордания близо до сирийската граница“, заяви Байдън в изявление, публикувано от Белия дом в неделя. 25 американски военнослужещи са ранени. Байдън се закани, че САЩ ще отговорят както и когато преценят.

В Североизточна Йордания близо до сирийската граница се намира американският военен пост, известен като „Кула 22“. Той е в непосредствена близост до сирийската граница и гарнизона Ал-Танф в Сирия, т.е.  американските войски контролират площ и от двете страни на границата – в Йордания и Сирия.

„Ислямската съпротива в Ирак“ обяви, че тя е извършила атаката. Общо  четири вражески бази са били атакувани с помощта на дронове, се казва в изявлението, цитирано от ливанската телевизия, близка до „Хизбула“, Ал Манар. Три от базите са разположени в Сирия (базата Ал-Шадади, базата Ал-Рукбан и базата Ал-Танф), а четвъртата – в окупираните палестински територии – военноморското съоръжение Зевулун.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.