Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

JP Morgan: Доларът губи дял в петролните сделки

Една пета от световните доставки на петрол са продадени и закупени в други валути, различни от американски долар, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на ръководителя на глобалната стокова стратегия в JP Morgan Chase Наташа Кънева.

Докладът идва ден, след като Иран и Русия, два от водещите износители на петрол в света, заявиха, че са финализирали споразумение за търговия с националните си валути вместо с щатския долар. Освен това засегнатите от санкциите държави намериха купувачи за своите стоки в Китай и Индия, продавайки ги с щедра отстъпка.

Кънева подчертава, че делът на световния петрол, търгуван в други валути, се е увеличил до близо 20%.

Тенденцията е по-малко очевидна, когато става въпрос за други големи продажби на стоки. Въпреки това, някои от тях, включително Бразилия, ОАЕ и Саудитска Арабия, предприеха някои стъпки, за да подготвят основите за търговия, която заобикаля американската валута.

Според данните на JPMorgan, дванадесет основни договора за суровини са били реализирани в недоларови валути през 2023 г. спрямо само седем миналата година. За сравнение само два са били реализирани през 2015 г. до 2021 г.

Данните се отнасят по-скоро до сделки с физически стоки, отколкото до търговия с фючърси на финансовите пазари. Тази година се съобщава, че договорите, които не са в долари, са уредени от продавачи в Русия, като само един случай е регистриран в ОАЕ.

По-рано тази година Индия и ОАЕ подписаха сделка за търговия с местна валута. Рафинерия в Индия купи първата пратка емиратски суров петрол в рупии. Бразилия и Китай също извършиха първата си сделка със стоки в местна валута за пратка бразилска целулоза.

Миналия месец Китай и Саудитска Арабия подписаха споразумение за суап в местна валута на стойност 50 милиарда юана (7 милиарда долара) за укрепване на финансовите връзки и разширяване на използването на местни валути между нациите.

Делът на долара във всички сделки на валутните пазари се колебае около 88%, което прави американската валута широко доминираща в световната търговия и финанси.

Още по темата: Дедоларизацията се случва със „зашеметяващо“ темпо: Bloomberg 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.