Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

JP Morgan: Светът е изправен пред „рискове, които засенчват всичко след Втората световна война“

САЩ са изправени пред сериозни рискове вследствие на нарастващото глобално геополитическо напрежение и вътрешната политическа поляризация на страната, предупреди Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase.

В годишно писмо до акционерите главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка посочи големите държавни разходи и усилията на Федералния резерв да свие баланса си, както и конфликта в Украйна и войната между Израел и Хамас, като създаващи “рискове, които биха могли да засенчат всичко след Втората световна война“.

„Глобалната лидерска роля на Америка се оспорва отвън от други нации и отвътре от нашия поляризиран електорат”, пише Даймън.

„Трябва да намерим начини да загърбим различията си и да работим в партньорство с други западни държави в името на демокрацията. През това време на големи кризи обединението за защита на основните ни свободи, включително свободното предприемачество, е от първостепенно значение“, призова главният изпълнителен директор.

Американският банкер добави, че има „нарастваща нужда от увеличаване на разходите, тъй като продължаваме прехода към по-зелена икономика, преструктуриране на глобалните вериги за доставки, увеличаване на военните разходи и борба с нарастващите разходи за здравеопазване“.

Даймън заяви, че не е толкова оптимистично настроен, че американската икономика ще постигне „меко приземяване“ със скромен растеж и намаляващи темпове на инфлация. Шансовете за меко кацане са „много по-малки“ от очакваните, каза той.

„Тези значителни и донякъде безпрецедентни сили ни карат да останем предпазливи“, заключи шефът на JPMorgan.

Според Даймън Китай се утвърждава като „потенциална суперсила“ и стратегически се фокусира върху икономическата си сигурност, докато Западът „спи“. „През последните 20 години Китай изпълнява по-всеобхватна икономическа стратегия от нас“, каза той.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.