Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

JPMorgan: С 34 трилиона долара дълг американската икономика върви към катастрофа

Американската икономика върви с бързи темпове към катастрофа, тъй като огромният национален дълг продължава да расте. Прогнозата е на главния изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън в интервю за Fox News.

Според ръководителя на най-голямата банка в страната ситуацията спешно трябва да бъде решена от правителството, преди да предизвика голяма икономическа криза.

„Това е скала, ние виждаме скалата, това са 10 г. и ние се движим със 100 км/ч. към нея [пропастта]“, каза Даймън и припомни как през 1982 г. икономиката на САЩ е била с инфлация от 12%, основна лихва – 21,5% и безработица – около 10%, а дългът  е бил 35% от брутния вътрешен продукт. Той отбеляза, че днес съотношението дълг/БВП е над 100% , като се очаква то да достигне 130% до 2035 г.

Банкерът подчерта, че когато кризата настъпи, на световните пазари ще има бунт, тъй като чужденците притежават 7 трилиона долара държавен дълг на САЩ.

Изпълнителният директор на  JPMorgan се съгласи с мнението на бившия председател на Камарата на представителите Пол Райън, който нарече ситуацията с дълга „най-предвидимата криза, която някога сме имали“. Предупрежденията бяха отправени от Райън и Даймън по време на дискусия в Двупартийния център за политика в петък. Перспективата за нивото на федералния дълг е мрачна, като икономистите все по-често бият тревога за огромните разходи, одобрявани от Конгреса и Белия дом.

Федералният дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара за първи път в историята в края на декември. Сега той възлиза на около 102 000 долара за средно тричленно американско семейство. Само през 2023 г. той е нараснал с над 4 трилиона долара.

Общият публичен дълг на САЩ е приблизително еквивалентен на икономиките на Китай, Германия, Япония, Индия и Великобритания, взети заедно, посочва фондация „Питър Г. Питърсън“, непартийна група за фискална политика в Ню Йорк.

Още по темата: JPMorgan: Това може да е най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.