Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

JPMorgan: Това може да е най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия

Продължаващият конфликт между Русия и Украйна, съчетан с ескалацията на израелско-палестинската война, може да има дълбоки последици за световната икономика и геополитическите отношения, пише главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън в доклад за приходите на компанията за третото тримесечие.

Според Даймън въпреки относителното здраве на американската икономика страната има достатъчно предизвикателства за преодоляване, включително затегнатите пазари на труда, високите нива на държавния дълг, заплахата от по-нататъшни скокове на инфлацията и по-дългосрочните последици от количественото затягане. Влошаващите се геополитически условия обаче могат да направят ситуацията безкрайно по-трудна, предупреди Даймън.

Войната в Украйна, усложнена от войната между Израел и Газа, може да има голямо въздействие върху енергийните и хранителните пазари, световната търговия и геополитическите отношения. Това може да е най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия“, пише той.

Рей Далио, основател на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates, предупреди, че израелско-палестинският конфликт може да се разпространи извън границите на двете страни и да има далечни последици за цялата световна общност.

„По мое мнение, тази война има висок риск да доведе до няколко други конфликта от различен тип на редица места и вероятно ще има вредни последици, които ще се простират отвъд тези в Израел и Газа“, пише Далио в публикация в LinkedIn, добавяйки, че войната между Израел и „Хамас“ е  „злощастна стъпка към по-насилствена и всеобхватна международна война“.

Ескалацията на военните действия между „Хамас“, които управляват Газа, и израелската армия, вече предизвика скок на световните цени на петрола по-рано тази седмица. Анализатори твърдят, че конфликтът може да дестабилизира Близкия Изток, който представлява повече от една трета от световната търговия по море, и да изостри съществуващия дефицит на доставките на петрол, като същевременно покачи рязко цените на суровия петрол.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.