Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Къде изчезнаха 5 милиарда лева от фискалния резерв?

5 милиарда лева липсват от фискалния резерв. Това става ясно при съпоставяне на публичните данни и тези, публикувани от БНБ.

Видимо от баланса на управление „Емисионно“ при БНБ към 28.04.2023 г. фискалният резерв е в размер на 10.159 млрд. лв. В тази сума влизат европейските средства, включително авансите по Плана за възстановяване и устойчивост, средствата от т.нар. „Сребърен фонд“, ядрените фондове, други целеви сметки на държавата, както и свободните средства, които всъщност са спестяванията на правителството. Ключовият въпрос обаче е колко са в действителност тези спестявания на правителството и могат ли те да се използват в тежката кризисна ситуация, в която се намираме в момента, алармира финансистът Лъчезар Борисов.

Съгласно последната публикувана информация от Министерството на финансите, средствата по т.нар. „Сребърен фонд“ са 3.73 млрд. лв. Европейските средства, включително направеният аванс по Плана за възстановяване и устойчивост, би следвало да доближават 6 млрд. лв.

На база на публичната информация от предходни години относно дейността на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и нейното екстраполиране, би следвало натрупаните средства във фондовете, с които се финансират дейностите за извеждане на ядрени мощности от експлоатация, да са над 2 млрд. лева.

Средствата на ВиК холдинга, както и други такива целеви средства, също се държат в БНБ и са част от фискалния резерв. Те би следвало също да са около 2 млрд. лв.

Самостоятелните бюджети на НОИ, учителският пенсионен фонд, БАН и висшите училища също са по сметки в БНБ и би следвало да са над 1.5 млрд. лв. Всички тези суми правят над 15 млрд. лв., а БНБ показва че във фискалния резерв има едва 10 млрд. лв.

Изводът е, че свободни средства, т.е. спестявания на правителството няма. Реално това означава, че няма и свободни средства, с които да се покриват текущи разходи.

Нивото на резерва от 10 млрд. лв. показва, че правителството най-вероятно заема пари от посочените по-горе фондове, които са целеви, за да финансира текущите си разходи. С други думи проведената финансово-икономическа политика ни е довела един вид до ситуация да използваме като заем целевите средства от фискалния резерв, които рано или късно ще трябва да върнем.

Във фискалния резерв няма свободни средства, които да подпомогнат бюджет 2023, напротив, ще трябва да връщаме пари на фискалния резерв, включително и тези, които са похарчени и са дошли по Плана за възстановяване и устойчивост.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.