Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кадиев: ДПС задвижи операцията да пробута своя човек за премиер

“ДПС задвижи операцията да пробута своя човек в Сметната палата за премиер. Шарлатаните такава конституционна реформа спретнаха, че президентът ще избира между 4 на ГЕРБ и 1 на ДПС“. Това написа във Фейсбук бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев.

След като ИТН върна неизпълнен третия, последен мандат за съставяне на правителство (първите два бяха върнати от ГЕРБ и ПП-ДБ), президентът Румен Радев започна консултации за съставяне на служебно правителство.

Според промените в Конституцията, приети с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, президентът вече не може да назначава служебен министър-председател по свой избор, а трябва да избира между 10 кандидати: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя на Сметната палата и двамата му заместници  или омбудсманът и заместник-омбудсмана.

Бойко Борисов обяви, че няма да допусне Росен Желязков от ГЕРБ, който е председател на парламента, да стане служебен премиер. Той посочи, че не иска и шефът на Сметната палата Димитър Главчев да става премиер, защото също е свързан с ГЕРБ.

Румен Радев се срещна с двамата, както и с управителя на БНБ Димитър Радев. След срещата си с държавния глава той коментира пред журналисти, че е изложил позицията си: БНБ да не бъде въвличана в политическия процес. Това означава, че тези варианти отпадат като възможни премиери.

Останалите кандидати са: Горица Грънчарова-Кожарева, зам.-председател на Сметната палата, Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата, Диана Ковачева – омбудсман, Елена Чернева-Маркова – заместник-омбудсман.

Омбудсманът Диана Ковачева обаче е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова преди дни подаде оставка от поста си по лични причини, което провокира спекулации дали не е била принудена да го направи.

Това стеснява избора на Радев до две имена – зам.-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.