Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кадиров платил $18 000 на украинското разузнаване, за да му върнат коня

Ръководителят на Чеченска република Рамзан Кадиров разкри, че е платил на украинската разузнавателна служба 18 000 долара, за да си върне състезателния кон. Конят, наречен Зазу, беше държан в Чехия от 2014 г., след като стана жертва на санкциите, наложени на Кадиров от Запада след обединението на Крим с Русия.

Жребецът е бил обявен за откраднат по-рано тази година, но аферата „кражба“ се е оказала уловка, твърди Кадиров. Конят изчезна от конюшните в село Крабчице, близо до Прага, в началото на март.

„В началото на годината представители на украинските тайни служби се свързаха с мен чрез посредници, предлагайки да откупя Зазу“, написа Кадиров в канала си в Телеграм. – „Те знаеха за привързаността ми към коня, разбира се, съгласих се. Честно казано, мислех, че Зазу ще бъде предаден по някакъв начин официално, с вдигнати от него санкции или нещо подобно“.

Целият план обаче се оказал просто корупционна схема, по силата на която украинското разузнаване купило жребеца от местните правоохранителни органи, като за изчезването му бяха обвинени неизвестни крадци.

„Те просто инсценираха кражбата му от конюшня в Чехия в сговор с чешката полиция. Нека ви напомня, че тогава на всички им се струваше странно как един скъп кон може просто да изчезне. Оказва се, че може“, добави Кадиров.

Връщането на коня е струвало 18 000 долара, разкри чеченският лидер. По времето, когато за първи път беше съобщено за „кражбата“, Кадиров оцени истинската стойност на Зазу на около 10 милиона долара. Вече 16-годишният чистокръвен жребец е бил първоначално купен от Кадиров в Дубай през 2012 г.

„По този начин, приятели, ако трябва да донесете нещо от Европа, свържете се с украинските специални служби. Бързо, професионално, евтино, заобикаляйки санкциите“, коментира с ирония чеченският лидер. Сега Зазу „се отправя към дома“, каза Кадиров, без да разкрива точното местонахождение на скъпия кон.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.