Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как Аржентина отговори на „Вашингтон пост“ защо в националния й отбор няма чернокожи

Американското издание „Вашингтон Пост“ предизвика широка дискусия в социалните мрежи, след като медията зададе въпроса защо в националния отбор на Аржентина не играят тъмнокожи футболисти. Статията в последствие беше коригирана, след като редица коментатори посочиха, че според последното преброяване по-малко от 1 % от населението на Аржентина са чернокожи.

“През 2014 г. мнозина се шегуваха, че даже в националния на Германия има поне един тъмнокож, докато в аржентинския няма. За мнозина това беше доказателство, че Аржентина е „бяла нация“, пише в статията.

Аржентинската политическа партия La Libertad Avanza (“Напредъкът на свободата”) реагира на на публикацията, като отговори: “Защото сме държава, а не филм на “Дисни”.

„Поради грешка при редактиране, по-ранна версия (на статията) отбеляза, че приблизително един процент от аржентинското население е чернокожо според публикувано от правителството преброяване от 2010 г.“, гласи корекцията. „Въпреки че цитираният брой чернокожи беше точен, процентът всъщност е много по-малък от един процент“, признават грешката си от „Вашингтон пост“.

Наблюдатели в Twitter отбелязаха, че Аржентина е била популярна дестинация за европейските имигранти от втората половина на 19 век.

Учените отбелязват, че Аржентина е приела около 6 милиона имигранти предимно от Италия и Испания – задвижвайки демографските промени, които обясняват намаляващото чернокожо население в страната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.