Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как Аржентина отговори на „Вашингтон пост“ защо в националния й отбор няма чернокожи

Американското издание „Вашингтон Пост“ предизвика широка дискусия в социалните мрежи, след като медията зададе въпроса защо в националния отбор на Аржентина не играят тъмнокожи футболисти. Статията в последствие беше коригирана, след като редица коментатори посочиха, че според последното преброяване по-малко от 1 % от населението на Аржентина са чернокожи.

“През 2014 г. мнозина се шегуваха, че даже в националния на Германия има поне един тъмнокож, докато в аржентинския няма. За мнозина това беше доказателство, че Аржентина е „бяла нация“, пише в статията.

Аржентинската политическа партия La Libertad Avanza (“Напредъкът на свободата”) реагира на на публикацията, като отговори: “Защото сме държава, а не филм на “Дисни”.

„Поради грешка при редактиране, по-ранна версия (на статията) отбеляза, че приблизително един процент от аржентинското население е чернокожо според публикувано от правителството преброяване от 2010 г.“, гласи корекцията. „Въпреки че цитираният брой чернокожи беше точен, процентът всъщност е много по-малък от един процент“, признават грешката си от „Вашингтон пост“.

Наблюдатели в Twitter отбелязаха, че Аржентина е била популярна дестинация за европейските имигранти от втората половина на 19 век.

Учените отбелязват, че Аржентина е приела около 6 милиона имигранти предимно от Италия и Испания – задвижвайки демографските промени, които обясняват намаляващото чернокожо население в страната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.