Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как банковата криза в САЩ може да доведе до колапс на западната финансова система

Американската банкова индустрия се олюлява от поредица банкови фалити, които започнаха миналата седмица и продължават да оттекват както на вътрешните, така и на световните пазари. Икономистите предвещават сериозна криза въпреки усилията за спиране на последиците.

Базираната в Калифорния крипто банка Silvergate беше първата, която обяви предстояща ликвидация миналата сряда. След това дойде любимата на технологичните компании Silicon Valley Bank (SVB), чиято имплозия в петък беше най-големият срив на американска банка след финансовата криза от 2008 г. насам. Базираната в Ню Йорк Signature Bank беше третата, която беше затворена в неделя, тъй като регулаторите се опасяваха за нейната ликвидност.

Защо фалираха банките

Акциите на банките се сринаха след масовия отлив на депозити на фона на опасенията от рецесия, по-високи лихвени проценти и забавяне на пазара за първични публични предлагания. Тези фактори затрудниха много фирми да наберат допълнителни парични средства и накараха компаниите да изтеглят депозитите си в SVB и подобни кредитори.За да укротят инфлацията, правителствата на Запад започнаха да повишават лихвените проценти. Съществува историческа корелация между по-високите лихвени проценти и фалитите на свръхзадлъжнелите финансови институции. Свръхзадлъжнялостта се случва, когато даден бизнес е взел назаем твърде много пари и не е в състояние да плати лихви или погасявания по главници или да поддържа плащания за оперативните си разходи. Лихвените проценти в САЩ бяха повишавани повече от един път през последната година и много анализатори предупреждават, че в момента те са твърде високи – 4,5% -4,75%, за да предпазят финансовите балони от спукване.

Сривът на акциите беляза рекорд, като няколко банкови акции бяха спрени поради волатилност. Акциите на четири банки: PacWest Bancorp, Zions Bancorporation, First Republic Bank и Regions Financial, вече не се търгуват до второ нареждане.

Как реагира Федералният резерв

Федералният резерв, Министерството на финансите на САЩ и Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) обявиха нова спешна програма, целяща да укрепи доверието в банковата система и да защити вложителите от фалирали банки. Те ще позволят както на застрахованите, така и на незастрахованите вложители на фалиралите банки пълен достъп до парите им чрез специален фонд на FDIC. Федералният резерв също така отделно обяви, че ще предостави допълнително финансиране на банките в случай на извънредна ситуация, чрез нова програма за финансиране на банкови срочни фондове.

Анализатори твърдят, че паниката вече е голяма и може допълнително да тласне инвеститорите да прехвърлят средства от малките банки към това, което смятат за безопасност при големите кредитори. Това би източило ликвидността им и може да доведе до тяхния срив.

Правителствата в САЩ, Великобритания и Канада предприемат извънредни стъпки за предотвратяване на потенциална банкова криза. Германският финансов регулатор заяви, че „затрудненото положение“ на германския клон на SVB „не представлява заплаха за финансовата стабилност“. Според някои анализатори няма риск от „заразяване“, тъй като властите са се намесили.

Най-лошият сценарий

Вложителите могат да се паникьосат, което да доведе до масови тегления от банки в цялата страна. Тъй като кредиторите нямат пари, те ще бъдат принудени да затворят вратите си и да блокират достъпа на вложителите до сметките им. Тъй като правителствата не могат да защитят всички вложители, може да сме изправени пред ситуация, подобна на Голямата депресия от 1929 г. или по-лошо – срив на цялата западна финансова система.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.