Разследвания и новини без цензура

петък, 1 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как частни инвеститори от САЩ и Европа печелят от войната на Израел в Газа

Израел е набрал 6 милиарда долара в заеми през последните седмици чрез частно договорени сделки в САЩ и Европа, за да финансира войната си в Газа, но трябва да плати на необичайно високи разходи по заемите, за да изпълни сделките, съобщи Financial Times.

От началото на бомбардировките срещу палестинците Израел е набрал повече от 6 милиарда долара от международни дългови инвеститори. Това включва 5,1 милиарда долара за три нови емисии облигации и шест доплащания на съществуващи облигации, деноминирани в долари и евро, и повече от 1 милиард долара набиране на средства чрез юридическо лице в САЩ.

Последните облигации са били емитирани в така наречените частни пласирания, процес, чрез който ценните книжа не се предлагат на публичния пазар, а вместо това се продават на избрани инвеститори. Окончателната цена на сделките не се съобщава.

Банкерите обаче твърдят, че са определили цена в съответствие с това, което биха очаквали от публична сделка. От 2-доларови облигации, емитирани през ноември, Израел плаща купони от 6,25 процента и 6,5 процента върху облигации с падеж след 4 и 7 години. Това е много по-високо от референтната доходност на държавните облигации на САЩ, която варираше между 4,5 и 4,7 процента, когато облигациите бяха емитирани.

Сделките са били организирани съответно от Goldman Sachs и Bank of America.

Емисиите на облигации на Израел за подпомагане на финансирането на войната се разглеждат като противоречиви в някои части на дълговия пазар, коментира Financial Times. Докато някои инвеститори, например в САЩ, имат желание да отпускат заеми на Тел Авив, други гледат на набирането на средства като на анатема, като се има предвид хуманитарната цена на израелската инвазия в Газа.

Инвеститори и анализатори отбелязват, че огромното емитиране е извършено чрез частни пласирания, а не чрез отворени синдикации и роудшоу, които обикновено се провеждат при пускането на нови облигации. Причината за това, казаха те, може да бъде набирането на средства за военните усилия бързо или без привличане на нежелано внимание и може да е знак за това колко нервни са станали някои инвеститори относно изкупуването на дълга на Израел.

„Реалността е, че за много инвеститори Израел в момента носи твърде голям екологичен, социален и управленски риск, особено за някои инвеститори от нововъзникващи пазари, където Израел е извън бенчмарка“, каза Тис Лоу, мениджър във фонда Ninety One.  Предпазливостта относно дълга на Израел се отразява в скока на цената на застраховката срещу неизпълнение на неговите облигации. Спредът на петгодишните суапове за кредитно неизпълнение се разшири от под 60 базисни пункта в началото на октомври до около 125 базисни пункта в петък.

Bloomberg изчислява, че продължаващата война срещу Газа причинява на израелската икономика значителни загуби, оценени на около 260 милиона долара дневно.

Още по темата: Израел бомбардира училище на ООН в Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.