Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как фирма с 10 лв. капитал се появи в мащабен проект за фотоволтаичен парк върху общинска земя

Мащабен проект за фотоволтаичен парк в община Лeсичово предизвика вълна от недоволство сред жителите на пазарджишкото село Калугерово. Инвестиционното предложение е за 2000 дка земя, собственост на общината, в близост до населеното място, които ще бъдат отдадени под наем за 35 г. за поставяне на фотоволтаици. Жителите на общината изпратиха сигнал до Обективно.БГ и подписка, която са събрали, срещу проекта.

На 19 юли 2023 г. кметът на община Лесичово Серьожа Лазаров внася предложение за отдаване под наем за 35 години на повече от 2 000 дка общинска земя с цел изграждане на фотоволтаична централа. В предложението става ясно, че фирмата, на която ще се отдаде тази земя, без търг или конкурс, е „ВИП Енерджи 2021“ с капитал от 10 лева. На същия адрес са регистрирани още десет фирми. Според справка в Търговския регистър фирмата декларира, че през 2022 г. не е осъществявала дейност. Освен това общината поема ангажимент да оправи част от документацията.

Как фирма с 10 лв. капитал се появи в мащабен проект за фотоволтаичен парк върху общинска земя

След като предложението става публично известно, общината го оттегля и до гласуване не се стига. Това се случва малко преди местните избори, на които кметът е подкрепен от ГЕРБ и ПП.

Веднага след встъпването си в длъжност Серьожа Лазаров, който е преизбран на поста, отново поставя въпроса на дневен ред. Този път прави обществено обсъждане, на което присъства и фирмата – инвеститор, която е различна от първоначално предложената. Новият инвеститор вече е „Еко Пауър“. Тази нова фирма вече е с капитал от 5 000 лв. и оборот за 2021 г. от 13 000 лв.

Не става ясно как общината се е спряла точно на тази фирма, нито защо отново няма търг, а още по-неясно е какво се случва с първата фирма инвеститор. Веднага след проведеното обществено обсъждане, на което нито oбщината, нито фирмата инвеститор успяват да отговорят на зададените им въпроси, в селото започва подписка срещу инвестиционното намерение.

В нея се подписват 400 души или над 60% от всички постоянно живущи. Местни жители твърдят, че са привиквани и заплашвани с уволнение от хора, пратени от кмета. Една част от жителите работят в местната администрация, а друга – за работодатели, близки до кмета. Майката на инициатора на подписката, която е счетоводител в детската градина в село Калугерово, е уволнена, а срещу собственичката на магазина, където се събират подписите, е подаден анонимен сигнал до НАП.

Заплахите с уволнения не спират подписката и тя е внесена в община Лесичово. Въпреки недоволството на жителите кметът прави нов, трети опит, като на 20 март тази година внася ново предложение за трети инвеститор, този път жител на село Калугерово, без да дава обяснение какво се е случило с първите двама и защо кандидат-инвеститорите се сменят толкова често.

Как фирма с 10 лв. капитал се появи в мащабен проект за фотоволтаичен парк върху общинска земя

Новата фирма се казва „Земеделие Калугерово“ ЕООД. Тя е регистрирана на 27 ноември 2023 г. с капитал от 100 лв., който по-късно е увеличен до 117 000 лв., показва справка в Търговския регистър. Мирен протест на жителите на Лесичово на 27 март отложи гласуването на решението в общината. Засега.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.