Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как ирански командоси отговориха на САЩ на превземането на кораб с петрол на Иран (ВИДЕО)

Когато в четвъртък американският флот обяви, че ирански командоси са задържали петролен танкер под флага на Маршаловите острови в Оманския залив, превозващ петрол за американско пристанище в Хюстън, удобно отсъстваше фактът, че само дни преди това САЩ задържаха кораб, натоварен с ирански суров петрол за Китай.

„Американските власти наредиха на танкер с ирански суров петрол да се пренасочи към САЩ, което накара Иран да залови пътуващ за САЩ танкер в четвъртък“, съобщи „Файненшъл Таймс“.

Задържането в четвъртък на танкера Advantage Sweet Suezmax от иранците, който беше нает от „Шеврон“ да превози петрол от Кувейт в Хюстън, доведе до бързо осъждане от администрацията на Байдън, като САЩ призоваха правителството на Иран незабавно да освободи петролния танкер.

Докато инцидентът с Advantage Sweet грабна международните заглавия, действията на Вашингтон срещу Suez Rajan (гръцки танкер, превозващ ирански петрол) бяха удобно премълчани или скрити от медиите.

Американските служители направиха следното закъсняло признание:

Необявените досега действия на САЩ срещу Suez Rajan хвърлят нова светлина върху решението на Иран да залови Advantage Sweet, пътуващ към САЩ танкер с кувейтски суров петрол, който беше нает от „Шеврон“.

Американски служител заяви, че „задържането в четвъртък изглежда е отмъщение за предишно задържане на ирански петрол от САЩ, който Иран наскоро се опита да си върне, но не успя“.

Корабът с ирански суров петрол е бил плавал за Китай и според съобщенията иранците са се опитали да го спасят, когато е бил отклонен към САЩ след съдебна заповед от Министерството на правосъдието.

През последните години САЩ задържаха редица танкери с ирански петрол заради предполагаемо нарушаване на американските санкции, включително неотдавнашни интервенции срещу плавателни съдове, насочени към силно санкционираната Сирия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.