Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как ирански командоси отговориха на САЩ на превземането на кораб с петрол на Иран (ВИДЕО)

Когато в четвъртък американският флот обяви, че ирански командоси са задържали петролен танкер под флага на Маршаловите острови в Оманския залив, превозващ петрол за американско пристанище в Хюстън, удобно отсъстваше фактът, че само дни преди това САЩ задържаха кораб, натоварен с ирански суров петрол за Китай.

„Американските власти наредиха на танкер с ирански суров петрол да се пренасочи към САЩ, което накара Иран да залови пътуващ за САЩ танкер в четвъртък“, съобщи „Файненшъл Таймс“.

Задържането в четвъртък на танкера Advantage Sweet Suezmax от иранците, който беше нает от „Шеврон“ да превози петрол от Кувейт в Хюстън, доведе до бързо осъждане от администрацията на Байдън, като САЩ призоваха правителството на Иран незабавно да освободи петролния танкер.

Докато инцидентът с Advantage Sweet грабна международните заглавия, действията на Вашингтон срещу Suez Rajan (гръцки танкер, превозващ ирански петрол) бяха удобно премълчани или скрити от медиите.

Американските служители направиха следното закъсняло признание:

Необявените досега действия на САЩ срещу Suez Rajan хвърлят нова светлина върху решението на Иран да залови Advantage Sweet, пътуващ към САЩ танкер с кувейтски суров петрол, който беше нает от „Шеврон“.

Американски служител заяви, че „задържането в четвъртък изглежда е отмъщение за предишно задържане на ирански петрол от САЩ, който Иран наскоро се опита да си върне, но не успя“.

Корабът с ирански суров петрол е бил плавал за Китай и според съобщенията иранците са се опитали да го спасят, когато е бил отклонен към САЩ след съдебна заповед от Министерството на правосъдието.

През последните години САЩ задържаха редица танкери с ирански петрол заради предполагаемо нарушаване на американските санкции, включително неотдавнашни интервенции срещу плавателни съдове, насочени към силно санкционираната Сирия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.