Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как Киев харчи парите на САЩ и ЕС: ремонт за $2 млн. в Украйна струва $15 млн.

Модернизация на ЗИЛ-ове, която по пазарна оценка би трябвало дa струва не повече от 2 милиона долара, в Киев струва 15 милиона долра. Това става ясно от документи от Министерството на отбраната на Украйна, публикувани в Телеграм и цитирани от „Гласове“.

Преди дни министерството попадна под критиката на украинските медии, които публикуваха документи, показващи доставки за армията на силно завишени цени. Този корупцонен скандал беше последван от още един – украински зам.-министър беше арестуван заради подкуп от 400 000 долара при търг за доставка на генератори.

Логистичното командване на въоръжените сили на Украйна е сключило договор със завод във Виница за модернизация на ЗИЛ-131 с каросерия КМ-131 до версия ТРМ-80Д. Крайният срок е 15 декември 2023 г., а общата стойност на модификацията на 100 машини ЗИЛ-131 е над 562 милиона гривни, което приблизително се равнява на 15 милиона долара, пише в документите.

Обичайните ремонтни услуги имат необичайно висока цена – 562 887 989 гривни за 100 машини или модернизацията на един ЗИЛ струва 5 628 880 гривни (150 000 долара).

TRM-80 е предназначен за извършване на демонтаж и монтаж, заваряване, механични монтажни и регулировъчни работи, както и за зареждане на батериите по време на ремонт на резервоара в полеви условия.

Работилницата е оборудвана с електрогенератор, заваръчен комплект, специални уреди и инструменти за ремонт на всякакъв вид бронирани превозни средства, както и с радиостанция и танк-домофонна система.

ЗИЛ-131 е една от най-добрите разработки на съветската автомобилна индустрия. От гледна точка на съотношението цена-качество тези автомобили се превръщат в едни от най-ефективните и популярни превозни средства, чиито шасита се използват за различни цели, включително като подвижни работилници.

Най-важната особеност на ЗИЛ-овете е, че те са лесни за ремонт и поддръжка, много евтини и всъщност могат да бъдат поправяни във всякаква среда. Подмяната на стандартна каросерия или дооборудването на каросерия KM-131 с необходимото оборудване може да се извърши за кратко време и с минимални средства.

Цената на обикновен ЗИЛ с каросерия е 11 000 долара, а цената на модифицираните и модернизирани версии с инсталирани работилници – 20 000 долара.

Украинската армия съхранява повече от няколкостотин ЗИЛ-а от различни модификации в различни бази и военни части още от съветско време. От 2014 г. насам Украйна заменя излезлите от употреба двигатели ЗИЛ с такива, произведени в Белгия и Германия.

При най-високите цени общата сума няма да надхвърли 2 милиона долара, а къде ще отидат останалите 13 милиона долара?

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.