Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как конфликтът между Израел и Иран ще се отрази на световната икономика

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха спиране на дипломатическата координация с Израел, след като израелската армия уби седем хуманитарни работници от World Central Kitchen в Газа, съобщи израелската телевизия i24. Седемте служители загинаха при атака с дрон, докато се опитваха да доставят храна на умиращите от глад в блокираната палестинска територия.

Освен убийството на хуманитарните работници, което разгневи целия свят, Израел извърши още един въздушен удар в чужда държава, по консулството на Иран в Сирия, убивайки осем души, сред които трима ирански генерали.

Техеран обяви, че отговорът срещу Израел ще бъде „суров“. Тел Авив постави посолствата си по целия свят в повишена степен на сигурност в очакване на иранския отговор. ЦРУ предупреди Израел, че това ще се случи в следващите 48 часа, според публикации в медиите.

Война между Иран и Израел би могла да има огромно въздействие върху световния петролен пазар. Ако Иран затвори Ормузкия проток, тогава всички танкери от Персийския залив ще бъдат блокирани.  През Ормузкия проток преминават една пета от дневните доставки на петрол в света.

Цените на суровия петрол вече се покачиха дори преди евентуалния отговор на Иран на убийството на неговите елитни офицери от Израел. Непосредствено след атаката цената на суровия петрол Brent се повиши с 1,03 процента до 87,90 долара, а днес дори стигна 90 долара за първи път от октомври, докато West Texas Intermediate (WTI) скочи с 1,45 процента до 84,38 долара. Цените на петрола вече се покачиха с повече от 10 процента тази година.

Как конфликтът между Израел и Иран ще се отрази на световната икономика

Предишни оценки на Световната банка и Bloomberg дори прогнозираха цена на барел петрол от 150 долара в случай на война в Близкия Изток. Причината ще бъде прекъсването на веригата за доставки. Ако Иран влезе във война с Израел, хутите няма да останат наблюдатели – те са съюзници на Иран и Червено море също ще бъде затворено. Според анализ на Bloomberg, ако започне война между Израел и Иран, тя ще струва $1 трилион на световната икономика.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.