Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как малката Джибути каза „не“ на САЩ за атаки срещу хутите

Република Джибути е страната с най-голям брой чуждестранни военни бази на своя територия в света – единадесет. САЩ, Китай, Франция, Италия и Япония основаха свои военни бази тук. Испански и германски военни също са базирани в малката африканска държава.

За Джибути чуждите военни бази на нейна територия са просто бизнес. Чужденците плащат добре на правителството на Джибути: местните граждани живеят по-добре от съседите си и имат модерна инфраструктура.

Как малката Джибути каза "не" на САЩ за атаки срещу хутите
Чужди военни бази в Джибути

Въпреки че е домакин на две американски бази, Джибути предупреди Вашингтон да не използва нейната територия за атака срещу хутите в Червено море, съобщи Bloomberg.

Джибути, бивша френска колония с население от едва 1,2 милиона души, придоби независимост през 1977 г. и е заобиколена от по-големи, но по-нестабилни съседи.

На север страната граничи с Еритрея, втората най-милитаризирана страна в света след Северна Корея с 45,9 военни на 1000 души население и 202-хилядна армия; на юг – със Сомалия, която от години страда от ислямистки атаки; и на запад – с Етиопия, която се възстановява от брутална гражданска война, отнела живота на над половин милион души само за две години.

Географското местоположение на малката източноафриканска държава я превърна в стратегически приоритет за големите сили. Тя се намира на западния бряг на протока Баб ел-Мандеб. Това е тесен воден канал, свързващ Червено с Арабско море. Заедно със Суецкия канал протокът Баб ел-Мандеб осигурява най-краткия морски път от Азия до Европа.

Това е много важно от гледна точка на доставките на нефт и газ от Персийския залив. Оттук минават приблизително 50% от целия световен петрол и 40% от световния газ. Всички тези енергийни ресурси отиват в Европа по крайбрежието на Арабския полуостров през протока Баб ел-Мандеб и Суецкия канал.

Ако протокът изведнъж се окаже затворен, например, в резултат на войната, избухнала в региона, тогава петролните танкери ще трябва да отидат в Европа, заобикаляйки цяла Африка. Това неизменно ще доведе до увеличаване на цената и ще постави тежко бреме върху европейската икономика.

Хотелът на разузнавачите

Луксозният хотел „Кемпински“ в Джибути е популярен сред разузнавателната общност. „Има една стара поговорка: „Където стоките текат, тече информация“. Това място е пристанище“, каза дипломат пред Bloomberg – „Разузнавачите се нуждаят от центрове.“

Тази международна инвестиция във военно оборудване и събиране на разузнавателна информация никога не е изглеждала толкова важна. Подкрепяните от Иран милиции на хутите, които обявиха, че ще атакуват товарни кораби, свързани с Израел заради бомбардировките на Газа, доведоха до най-значителното преориентиране на морската търговия от десетилетия.

През първите два месеца на годината търговията през Суецкия канал, разположен в горната част на Червено море, е намаляла с 50% в сравнение с предходната година, според данни на Международния валутен фонд.

Джибути успешно се утвърди като незаменим актив в региона през последните две десетилетия. Това й дава известни лостове за влияние, но тя ще трябва да върви по дипломатическо въже, за да запази неутралитета си. Малката държава е под силен натиск след избухването на кризата в Червено море.

Критична към военните действия на Израел в Газа, при които загинаха повече от 35 000 палестинци, много от които деца, Джибути все пак тихомълком позволи на военноморската мисия на ЕС за защита на товарните кораби в Червено море да зарежда и използва пристанищните й съоръжения. Няколко кораба, повредени от ракетите на хутите, бяха ремонтирани от местни работници в Джибути.

Като пряка последица от действията на хутите в Червено море търговското пристанище на Джибути преживява икономически бум. Повече кораби сега акостират на пристанището, за да разтоварят стоки на по-малки плавателни съдове – част от нарастващия бизнес за претоварване в страната – и да ги транспортират през опасното Червено море.

Непознатата Африка

Тази малка африканска държава, изгубена в източната част на континента, не се намира веднага на картата. Площта й е само 23 хиляди кв. км.

Джибути е аграрна страна и не е богата на природни ресурси. Изтласкана е в покрайнините на международния политически живот и рядко се споменава в новините.

Независимо от това, Франция притежава 4 военни съоръжения в републиката: 2 сухопътни, военноморска и военновъздушна бази. Американците построиха 2 големи бази. Тук те разположиха 20 атакуващи дрона и повече от 4000 войници. Общо над 10 000 чуждестранни войници са командировани в Джибути.

Индия и Русия също искаха да построят бази тук. През 2013 г. президентът Исмаил Омар обеща на Москва 5 хектара за изграждане на собствена военна инфраструктура. Това не беше достатъчно за Русия. Кремъл трябваше да получи кей и да построи собствена писта.

В противен случай, при международна политическа криза, руските войници биха били блокирани от въоръжен контингент от останалите чужди войски в Джибути. Така и стана. През 2014 г. започна кризата в Украйна. Вашингтон постави ултиматум на Джибути: „В Африка не трябва да има руснаци“.

Любопитно е, че въпреки натиска на американците, китайците успяха да установят своя база в републиката. От 2018 г. те са разположили около 2000 войници. Китайските и американските войски, които са само на няколко километра едни от други, сега редовно влизат в конфликти, като осветяват самолетите на конкурента си с лазери, демонстрирайки сила един на друг. Китай също се притеснява за безопасността на износа на произведените от него стоки. Китайските стоки също отиват в Европа през този проток и затова Джибути е ключова държава за Китай.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.