Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как оръжия за Украйна стигат до терористи в Западна Африка

Оръжия за Украйна стигат до терористични групи в Западна Африка, съобщи президентът на Нигерия Мухамаду Бухари. Той заяви, че „войната между Русия и Украйна позволява на оръжия да стигат нелегално до района на езерото Чад, укрепвайки силата на терористичните групи“.

Нигерийският лидер направи скандалните разкрития по време на среща на върха на държавните глави от Комисията за басейна на езерото Чад. Междуправителствената организация контролира използването на вода и други природни ресурси в басейна. В нея членуват осем държави:  Камерун , Чад, Нигер, Нигерия , Алжир, Централноафриканската република, Либия и Судан.

Бухари призова за повече бдителност и сътрудничество между държавите-членки на комисията срещу разпространението на оръжия в района на езерото Чад. Той каза, че оръжия, предназначени за войната в Украйна и за борба с тероризма в Сахел, се пренасочват към Западна Африка и се озовават в ръцете на терористични групи.

„Следователно има спешна нужда от ускорени съвместни действия от страна на нашите агенции за граничен контрол и други служби за сигурност, за да се спре движението на всички незаконни оръжия в региона“, заяви нигерийският президент.

Той не уточни кой отклонява оръжията, но подчерта, че контрабандата им застрашава стабилността в региона, където мултинационална съвместна група се бори с терористичните групировки от години. Повече от 30 милиона души в басейна на езерото Чад са засегнати от продължаващите размирици и постоянни въоръжени атаки.

Във вторник президентът Бухари отстъпи ръководството на Комисията за басейна на езерото Чад на Махамат Идрис Деби Итно, президент на преходния военен съвет на Чад.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.