Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 28 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

40 000 км само за 100 мин. – оръжието, от което САЩ и НАТО се страхуват най-много

Департаментът по отбрана на САЩ даде нови подробности за  ядрените възможности на Пекин. Китайските хиперзвукови ракети с междуконтинентален обсег бяха тествани за първи път през юли 2021 г. Събитието беше истински шок за Пентагона, тъй като САЩ все още нямат хиперзвуково оръжие за разлика от своите основни противници – Русия и Китай.

Американските военни и техните съюзници в момента нямат такива оръжия: китайската ракета може да измине 40 000 километра за 100 минути – три пъти разстоянието между Китай и САЩ, което й позволява лесно да извършва ядрени удари по континенталната част на САЩ, тъй като времето за предупреждение е много малко.

Заместник-председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтън предупреди през ноември 2021 г., че не само ракетата е била много точна по време на тестовете, но и че може да предостави на Китай безпрецедентна способност да започне изненадващи ядрени атаки. Предупреждението му дойде два месеца, след като командващият военновъздушните сили Франк Кендъл подчерта, че Китай развива способности за провеждане на глобални удари от космоса.

Относно способността на ракетата да се спуска от огромна височина под неочаквани ъгли и посоки, той добави, че „ако използвате този тип подход, не е нужно да използвате традиционна траектория на междуконтинентални балистични ракети, това е начин да избегнете противоракетната отбрана и системите за предупреждение“.

Последната оценка на новата хиперзвукова ракета на Китай идва от годишния доклад на Департамента по отбрана на САЩ за сигурността, включващ Китайската народна република. Според доклада инвестициите на Китай в способности за доставка на ядрени оръжия са подхранвани от дългосрочните опасения относно способностите на САЩ за противоракетна отбрана, като способността на ракетата да  поразява цели извън орбиталния си полет, прави противовъздушната отбрана до голяма степен излишна.

Междувременно американските военни се борят да финансират модернизацията на своите половинвековни междуконтинентални балистични ракети. Проектът за новата американска наземна система за прихващане на междуконтинентални ракети се очаква да финансира само 21 ракети, което означава способност, която вероятно е твърде ограничена, за да прихване дори малък севернокорейски удар.

Разработването на хиперзвукови ракети и ново поколение бомбардировачи в САЩ също се натъкна на значителни пречки и забавяния, позволяващи на Китай да спечели преднина. Китай може да интегрира хиперзвуковите ракети за изстрелване от подводници, тъй като новото поколение стратегически ядрени подводници на Китай потенциално ще надхвърли западните възможности. Третият стълб на ядрената триада на страната се очаква да бъде революционизиран чрез въвеждане на новия стелт бомбардировач H-20 през 2025 г. Сегашните бомбардировачи H-6 вече са способни да носят хиперзвукови ракети и да служат като носители на дронове.

Хиперзвуковите превозни средства с възможности за частични орбитални бомбардировки остават едно от най-тревожните стратегически средства за ядрен удар срещу западните противници на Китай, като страната все повече се позиционира да разположи най-модерното и способно стратегическо ядрено оръжие до 2030 г.

Докладът на Пентагона от края на миналата година прогнозира, че Китай ще има 700 бойни глави, които могат да бъдат доставени до 2027 г. и 1000 до 2030 г. Съединените щати се стремят да разширят своя собствен арсенал, за да запазят предимството си. САЩ са особено загрижени за разработването на хиперзвукови ракети с междуконтинентален обсег, област, в която Китай е изпреварила много Запада. При тестовете  през юли 2021 г. китайската ракета извърши полет от 40 000 километра за 100 минути – около три пъти разстоянието между Китай и САЩ.

Командващият стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард го описва като най-дългото разстояние и време на полет на оръжейна система за наземна атака на която и да е нация досега.  Ричард посочи, че тестът предвещава голям пробив в напредъка на ядрените способности на Китай.

Инвестициите в ядрени способности идват в момент, когато Китай все повече се разглежда като основна цел на американската армия, която започна в началото на 2010 г. с инициативата на администрацията на Барак Обама „Завой към Азия“ и се ускори към края на десетилетието при администрацията на Тръмп.

Подобно на Русия, Китай поддържа политика за използване на ядрени оръжия само за самозащита, което означава, че няма да ги използва, освен ако първо не стане мишена на ядрения арсенал на противника.

Още по темата:

Източник:Рeseau International
Автор:Faouzi Oki
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.