Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как се манипулират изборите с машините за гласуване: парламентарна комисия започва разследване

Парламентът гласува създаването на временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машините за гласуване. Причината е запис, публикуван от журналиста Станислав Цанов с убития Алексей Петров.

На записа, който Цанов е направил тайно, Алексей Петров го заплашва и му казва, че знае, че иска да разследва дали машините за гласуване могат да бъдат манипулирани. Петров също така показва на журналиста разпечатани негови чатове от телефона му.

Предложението за създаването на анкетна комисия дойде от БСП. Подкрепа на комисията дадоха от ГЕРБ-СДС, “Възраждане”, ДПС и ИТН.

“Няма по-важна точка от тази, свързана с националната сигурност на страната ни. Защото, ако наистина изборите са манипулирани, фалшифицирани така, както излизат вече не един или два записа в интернет пространството – това е пряко свързано с националната сигурност. Неслучайно, и във Франция, и в Германия машините са премахнати и отново е преминато към традиционния начин на гласуване – именно поради доклади на техните служби за сигурност”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Борислав Гуцанов.

Предложението е комисията да заседава три месеца. “Крайно време е да стане ясно онези думи, свързани с кодовете на машините, онези заклинания кой кого ще съди от лидерите на две от партиите били заедно в управление, говоря за господин Свиленски и за господин Петков, да станат известни на българското общество”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

През ноември 2022 г. депутатът от БСП Георги Свиленски обяви в парламента, че той и негови колеги са имали “оферта” от съпредседателя на ПП Кирил Петков срещу връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс: “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете”. Тогава Свиленски попита: “Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?”.

Временната комисия ще се състои от 12 народни представители от всички парламентарни групи.

Още по темата: Тошко Йорданов: ПП са вкарали „кон“ в софтуера за машинното гласуване 

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.