Разследвания и новини без цензура

вторник, 26 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Как след срещи с Урсула фон дер Лайен енергийното лоби в ЕС спечели 77.9 млрд. евро

Под предтекст „войната в Украйна“, санкции срещу Русия и европейска солидарност в името на подкрепа за украинския народ европейските чиновниците в Брюксел са помогнали на големите газови и петролни магнати в ЕС да реализират рекордна печалба от 77.9 млрд. евро за тази година.

Компании като Shell, Total Energies, Eni и Repsol продължават да трупат космически печалби, докато мнозина европейци изнемогват да платят непосилните сметки: 24,6 милиарда евро през третото тримесечие на година при декларирани 53,3 милиарда евро за първото полугодие. Така общата печалба само на тези четири компании надхвърля 77,9 милиарда през първите 9 месеца на 2022 г.  Тяхната печалба е двойно повече от 40-те милиарда евро, предложени от ЕС за смекчаване на енергийната криза след решението на Брюксел да се откаже от руски горива.

Благодарение на привилегирования достъп на енергийното лоби до лидерите на ЕС, тези компании успяха да забавят и сведат до минимум всяка политическа намеса, която би държала цените на енергията под контрол, и излязоха от дебата за данъчното облагане на техните рекрдни печалби с минимални щети.

Четири от най-големите петролни и газови компании в Европа са постигнали впечатляващи печалби през 2022 г., като са се срещали регуляно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и други членове на Комисията, показват данни от Регистъра за прозрачност на ЕС. Компаниите са използвали лобисти и са декларирали милиони евро бюджет за лобизъм, сочи справка в регистъра на ЕС.

Total Energies

 • Печалби от януари 2022 г.: €27,8 млрд
 • Бюджет за лобиране: 2,25 милиона евро
 • Срещи с Комисията (пряко и чрез търговски групи): 30

Shell

 • Печалби от януари 2022 г.: 34,6 милиарда евро
 • Бюджет за лобиране: 4,5 милиона евро
 • Срещи с Комисията (пряко и чрез търговски групи): 34

Eni

 • Печалби от януари 2022 г.: 10,8 милиарда евро
 • Бюджет за лобиране: 1,5 милиона евро
 • Срещи с Комисията (пряко и чрез търговски групи): 29

Repsol

 • Печалби от януари 2022 г.: 4,7 милиарда евро
 • Бюджет за лобиране: 700 000 евро
 • Срещи с Комисията (пряко и чрез търговски групи): 20

Общо четирите енергийни гиганта са спечелили 78 милиарда евро до септември тази година. Източник: Corporate Europe

500 срещи с Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен се е срещнала повече от 500 пъти с представители на индустрията за изкопаеми горива през първата половина на своя 5-годишен мандат, между декември 2019 г. и май 2022 г., показва анализ на Friends of the Earth Europe, публикуван през юни тази година.

От началото на войната в Украйна до края на септември индустрията за изкопаеми горива е имала 105 срещи с Европейската комисия. Ръководният орган на ЕС също така е провел десетки срещи с нефтохимическата промишленост, друг ключов играч на световните пазари на петрол и газ – която включва големи петролни и газови компании, както и корпорации като BASF или Dow и групи като Cefic, лобистка група за химическата промишленост на ЕС, показват данни от регистъра за прозрачност на ЕС.

Точно както припандемията с Ковид, под предлога „извънредно положение“, индустрията, пряко заинтересована от политическите решения на ЕС, е получила редовен достъп на най-високо ниво до лидерите на ЕС и е била поканена да участва в изготвянето на политиката на ЕС. Служители на Комисията отказват да разкрият подробности за някои срещи или твърдят, че нямат запис от тях.

Например, запитване от Global Witness относно подробностите за среща между комисаря по енергетиката Кадри Саймън, Equinor и Трансадриатическия тръбопровод, съвместното предприятие, опериращо тръбопровода, транспортиращ азербайджански газ до ЕС, е оставено без отговор. В отговор на друго искане за достъп до информация Дирекцията за вътрешен пазар на ЕК твърди, че не притежава документи, свързани със срещите между комисаря Бретон и Engie на 22 март и между един от неговите съветници и Cefic през юни.

Лобиране пред Съвета на ЕС и Европейския парламент

Представители на индустрията за изкопаеми горива са посрещнати с отворени врати не само в Европейската комисия. В усилията си да попречи на политическите действия относно справяне с високите цени на енергията, енергийното лоби се с срещало регулярно с представители на Европейския парламент и Съвета на ЕС, показват данни, получени от неправителствената организация за прозрачност Corporate Europe.

Румънският евродепутат Кристиан Бусой (ЕНП), председател на ключовата комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE), е организирал събитие с лобистката група за изкопаеми горива – Международната асоциация на производителите на нефт и газ (IOGP) в Страсбург, за да представи ново проучване, поръчано от търговската група и американските й колеги от Американския петролен институт (API) относно „Ребалансиране на доставките на газ в Европа“. Събитието е организирано съвместно с други газови лобистки групи, Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ (ENTSOG) и Gas Infrastructure Europe (GIE).

Подобна лобистка офанзива се е провела и на ниво Европейски съвет, въпреки че подробностите са оскъдни поради липсата на прозрачност на Съвета и на представителствата на страните членки в Брюксел.  Представители на Чехия са се срещнали с Total Energies в края на март, по същото време, когато ЕС обяви, че спира доставките на руски газ.

Лобисти в ЕК

Европейската кръгла маса за индустрията (ERT), силно влиятелна лобистка група, чиито членове включват Shell, BP, Total Energies и Eni, е изиграла ключова роля в предаването на посланието на индустрията за изкопаеми горива до лидерите на ЕС. Когато Русия започна войната в Украйна, ERT участва активно в изготвянето на европейската енергийна политика и на европейския план RePowerEU за отказ от руски газ.

От деветте лобистки срещи, разкрити от Урсула фон дер Лайен от началото на войната, четири са с ERT и още една – с група от главни изпълнителни директори на енергетиката и транспорта, членове на ERT – Siemens, Air Liquide, Maersk и Volvo, показват данни на Corporate Europe.

Как след срещи с Урсула фон дер Лайен енергийното лоби в ЕС спечели 77.9 млрд. евро
Източник ЕК

Четири от тези срещи са се състояли през март, по време на изготвянето на проекта за RePowerEU и отказ от руски газ, включително две с енергийните изпълнителни директори на Shell, BP, Eni, TotalEnergies, E.on и Vattenfall – два дни преди и на самия ден, когато планът беше публично обявен, показват данните на Corporate Europe, получени от регистъра за прозрачност на ЕК.

Снимка в Twitter разкрива, че Урсула фон дер Лайен се е срещнала отново с лобистите от ERT, на 25 октомври в Берлин.

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Работя единствено за своите читатели. Вашата подкрепа ми помага да продължа да бъда журналист. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате се за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.