Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Каква толкова голяма заплаха за САЩ са 5-имата българи в списъка „Магнитски“, че дори координаторът на санкциите пристигна у нас

На третия ден след като САЩ обявиха, че още петима българи са наказани по законa “Магнитски”, у нас пристигна главният координатор по санкциите Джим О’Браян. Американският представител, придружен от посланика на САЩ Херо Мустафа и британския посланик Роб Диксън, първо отиде в президенството. Малко преди 15 часа те бяха забелязани да влизат на “Дондуков 1”.

“Модернизацията на България изисква прозрачност на законодателния процес и ефективната работа на правораздавателната система.” Това е заявил президентът на срещата с ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент, както е цялата титла на Джим О`Браян.

В срещата участвали вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на САЩ и Великобритания Херо Мустафа и Роб Диксън.

В петък американското финансово министерство съобщи, че наказва енергетиците Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов (бивши директори в АЕЦ „Козлодуй“), русофила Николай Малинов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Включването им в “Магнитски” означава, че на тях и семействата им се забранява влизане в САЩ, а ако имат сметки там, ще бъдат замразени.

Според Румен Овчаров наличието на трима енергетици в списъка показва каква е целта – изтласкване на Русия от ядрената енетгетика в България и заместването й със САЩ. Румен Овчаров обяви, че договорът с американската „Уестингхаус“ е сключен след ултимативна нота от американското посослство за доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Всички в списъка отрекоха обвиненията срещу тях. Пред БиТиВи Владислав Горанов попита защо да е давал подкупи на държавните служители, като е можел като министър просто да им нареди.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.