Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Какво направи Китай така, че Apple да загуби $200 милиарда за два дни

Акциите на Apple паднаха с 2,9% след съобщенията, че Китай планира да разшири забраната за използване на iPhone за подкрепяни от правителството агенции и компании.

Инвеститорите се притесняват от способността на най-скъпата публична компания в света да прави бизнес във втората по големина икономика в света.

Тази седмица Apple отбеляза най-големия си спад  от повече от месец. Компанията загуби около 200 милиарда долара за два дни, а акциите й в момента са най-зле представящите се в Dow Jones Industrial Average, съобщи CNN.

Забраните може да са зловещ знак за Apple.

Китай е най-големият външен пазар за продуктите на компанията, а продажбите в Китай представляват около 1/5 от общите приходи на компанията през миналата година.

Apple не разкрива продажбите на iPhone по държави, но анализатори от изследователската фирма TechInsights изчисляват, че през последното тримесечие е имало повече продажби на iPhone в Китай, отколкото в САЩ. Apple също произвежда по-голямата част от своите iPhone в китайски фабрики.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple също играе важна роля в икономиката на Пекин, пише Брандън Ниспел, анализатор в KeyBanc Capital. Поради това компанията „в исторически план се е смятала за относително защитeна в Китай от правителствени ограничения“.

В сряда Wall Street Journal съобщи, че Китай е забранил използването на iPhone за служители на централното правителство и че мениджърите са уведомявали персонала за забраната чрез чат групи или срещи.

В четвъртък Bloomberg съобщи, че тези забрани са били разширени за подкрепяни от държавата фирми, включително енергийния гигант PetroChina, които наемат милиони работници и контролират огромни части от китайската икономика.

Според анализатори от Bank of America потенциалната забрана на iPhone идва след нов флагмански смартфон от висок клас, пуснат от китайския производител Huawei. Съвпадението, казаха анализатори, е „интересно“.

Правителството на САЩ заяви, че проучва новия китайски смартфон. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза по време на пресконференция в Белия дом, че Съединените щати се нуждаят от „повече информация точно за неговия характер и състав“, за да определят дали страните са заобиколили американските ограничения върху износа на полупроводници, за да създадат новия чип.

Акциите на технологичните компании паднаха след новината. Nasdaq Composite падна с около 0,9% в четвъртък, а секторът на полупроводниците падна с повече от 2%.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.