Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Какво оръжие показа Русия на парада за Деня на победата в Москва

Парадът в Русия по повод победата във Втората световна война премина по по-различен начин тази година. Над Червения площад липсваха изтребители и бомбардировачи. Въпреки това пред Кремъл не липсваха внушителни оръжия.

Механизираната колона бе водена от легендарния танк „Победа” Т-34-85. Руската армия показа бронетехника „Тигър-М”, БТР-82А, БМП „Бумеранг”, оперативно-тактически ракетен комплекс „Искандер-М”, пускови установки на зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф” и мобилни наземни ракетни комплекси „Ярс”. За първи път в парада участваха най-новите бронирани машини Спартак и 3-СТС Ахмат.

Междуконтинентални балистични ракети „Ярс“

По Червения площад преминаха най-новите междуконтинентални балистични ракети на Русия.

Ракетата „Ярс“ има дължина от 17,8 метра и ширина от 1,86 метра. Стартовата маса е 46 тона, а масата на полезния товар е 1250 килограма. Двигателите на „Ярс“ работят с твърдо гориво, като обхватът на ракетата е поне 11 000 километра.

Според данни от отворени източници тристепенната ракета е оборудвана с четири разделящи се ядрени бойни глави с индивидуално насочване с мощност до 500 килотона всяка.

Ракетата на мобилния комплекс има система за преизчисляване на полетната задача, която позволява пускът ѝ да бъде извършен от всяка точка на маршрута на бойно патрулиране.

Мобилните ракети „Ярс“ стоят в основата на ядрената триада на Русия.

Ракетен комплекс „Искандер-М“

Искандер-М е квазибалистична ракета, която също може да има ядрена бойна глава. Русия ползва оръжието в конвенционален вид за нанасяне на атаки срещу Украйна.

Бойната глава има стелт способности и може да коригира траекторията си.

Конвенционалната версия може да е с осколъчно-фугасен, касетъчен или термобаричен заряд. Ядрената е снабдена с тактически боен заряд с мощност от 10 до 50 килотона.

Според военните експерти ракетата реалното не напуска атмосферата, което също прави откриването ѝ по-трудно. За задвижването отговаря твърдогоривен химически двигател.

От 2016 година Искандер-М е разположен в Калининградска област – руски анклав, граничещ с Полша и Литва. Максималният обсег е 500 километра.

Система за противовъздушна отбрана С-400

Най-продаваната и способна руска противовъздушна система към този момент е С-400 „Триумф“. Именно нея наскоро закупи и втората най-силна армия в НАТО – Турция.

Обсегът на ракетите на С-400 е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии е 185 километра – по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити.

Понякога комплексът се състои от повече от две машини, защото различните цели изискват различни радари. Съществува и такъв, можещ да „вижда“ стелт самолетите в радиус от 150 км. Руснаците твърдят, че системата гарантирано може да свали „невидимите“ B-2, F-22 и F-35, както и крилата ракета Tomahawk.

Други особености на С-400 е, че системата може да изстрелва по две ракети към една мишена, както и да следи до 80 цели едновременно (36 в по-старите версии).

Задвижването на ракетоносеца, от който излитат ракетите се осъществява от 10-литров V12 дизелов агрегат с 400 к.с. Задвижването е на всички колела, а пътният просвет е почти 500 милиметра – това гарантира, че ПВО-системата може да се разположи на труднодостъпни и неочаквани места.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.