Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Камионът, взривил Кримския мост, тръгнал от България

Името на България се появи в разследването на терористичния акт срещу Кримския мост, след като руските служби заявиха, че е установен маршрута на камиона – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район.

Служебното правителство е изискало информация от службите по темата с камиона, който се взриви на Кримския мост, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев.

„В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта“, се казва в позицията, приета от Изпълнителното бюро на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата. Според него не става дума за „българска следа“ в случая.

„Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е натоварен. Имам лош привкус от думата „българска следа“, защото и при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън. Камионът е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се самовзриви“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Камионът е принадлежал на лице от южния руски град Краснодар и е тръгнал от Бургас. Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че руски граждани и чужди държави са помогнали за подготовката на „терористичната атака“, извод, който се налага, след като е установен маршрута на взривения камион  –  България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодар.

Собственикът на камиона направи видео обръщение, което беше разпространено в Телеграм.

„Аз, Самир Юсубов, нямам нищо общо със случилото се на Кримския мост“, казва той.

Юсубов признава, че взривеният камион е регистриран на негово име, но е бил шофиран от 51-годишният му братовчед, който се е занимавал с превози.

Руски медии съобщиха, че апартаментът на Юсубов в Краснодарския край се претърсва.  Юсубов  е в чужбина.

Шофьорът на камион, който се взриви при преминаването на Кримския мост, е получил онлайн поръчка за транспортиране на тор, според според съобщения в руски медии.

Базираният в Москва вестник RBC твърди, че шофьорът е бил „използван“ и не е знаел за предполагаемата „терористична атака“, извършена в събота.

Руската медия Mash съобщи, че камионът е бил проверен от агенти по сигурността преди да пресече моста.

Mash също така твърди, че автомобилът е бил управляван от 52-годишен мъж на име Маджир Юсубов, братовчед на бащата на собственика на камиона Самир Юсубов.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.