1.4 C
София
петък, 2 декември, 2022

Камионът, взривил Кримския мост, тръгнал от България

Името на България се появи в разследването на терористичния акт срещу Кримския мост, след като руските служби заявиха, че е установен маршрута на камиона – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район.

Служебното правителство е изискало информация от службите по темата с камиона, който се взриви на Кримския мост, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев.

„В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта“, се казва в позицията, приета от Изпълнителното бюро на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата. Според него не става дума за „българска следа“ в случая.

„Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е натоварен. Имам лош привкус от думата „българска следа“, защото и при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън. Камионът е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се самовзриви“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Камионът е принадлежал на лице от южния руски град Краснодар и е тръгнал от Бургас. Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че руски граждани и чужди държави са помогнали за подготовката на „терористичната атака“, извод, който се налага, след като е установен маршрута на взривения камион  –  България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодар.

Собственикът на камиона направи видео обръщение, което беше разпространено в Телеграм.

„Аз, Самир Юсубов, нямам нищо общо със случилото се на Кримския мост“, казва той.

Юсубов признава, че взривеният камион е регистриран на негово име, но е бил шофиран от 51-годишният му братовчед, който се е занимавал с превози.

Руски медии съобщиха, че апартаментът на Юсубов в Краснодарския край се претърсва.  Юсубов  е в чужбина.

Шофьорът на камион, който се взриви при преминаването на Кримския мост, е получил онлайн поръчка за транспортиране на тор, според според съобщения в руски медии.

Базираният в Москва вестник RBC твърди, че шофьорът е бил „използван“ и не е знаел за предполагаемата „терористична атака“, извършена в събота.

Руската медия Mash съобщи, че камионът е бил проверен от агенти по сигурността преди да пресече моста.

Mash също така твърди, че автомобилът е бил управляван от 52-годишен мъж на име Маджир Юсубов, братовчед на бащата на собственика на камиона Самир Юсубов.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.