Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Канадска компания е подписала10-годишен договор с България за доставка на ядрено гориво

Канадската компания „Камеко“ (Cameco) обяви, че е подписала 10-годишен договор за доставка на естествен уранов хексафлуорид или UF 6 (уран и услуги по преобразуване) за 5-и реактор на АЕЦ „Козлодуй. Съобщението беше публикувано на сайта на канадската компания.

Изненадващо е мълчанието на българското правителство, което не обяви подписването на този дългогодишен договор, който касае енергийната сигурност на страната ни. Така вместо да научим новината от българската държава, тя беше разпространена от чуждата компания и световните медии, преди да стигне до България.

„Това е първото споразумение на „Камеко“ за доставка на гориво за ядрения енергиен сектор на България“, каза президентът и главен изпълнителен директор на Cameco Тим Гитцел в изявлението на компанията. „Много сме доволни да добавим още един пазар към глобалното търговско портфолио на „Камеко“ и да разширим нашия принос към страни като България, които се стремят да подобрят енергийната си сигурност, като същевременно потвърждават ангажимента си към безвъглеродна ядрена енергия за постигане на целите си в областта на климата“, се казва още в изявлението.

Канадска компания е подписала10-годишен договор с България за доставка на ядрено гориво

„Камеко“ има дейност в Канада, САЩ, Австралия и Казахстан. Източник: „Камеко“

Според споразумението, което ще продължи до 2033 г., „Камеко“ ще достави приблизително 2,2 милиона KgU като UF 6 (еквивалента на около 5,7 милиона фунта уранов концентрат или U3O8).

Ядрената енергия представлява повече от 1/3 от електроснабдяването на България. 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от двата работещи реактора в страната, пише в изявлението на „Камеко“.

АЕЦ „Козлодуй“ вече сключи договор на 22 декември м.г. с американската „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на електроцентралата. Договорът е десетгодишен с първа доставка през април 2024 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Добре, но по-интересния въпрос е какво ще правим отработеното ядрено гориво?!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.