Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Канадска медия се извини за карикатура на Зеленски след обвинения в „антисемитизъм“

Медиите не могат да критикуват украинския президент Володимир Зеленски, защото е евреин и следователно това е „антисемитизъм“, стана ясно от скандала с карикатура на Зеленски, публикувана от канадска медия.

Вестник „Торонто Сън“ трябваше да се извини за публикуването на карикатурата, изобразяваща украинския президент как вади портфейл от задния джоб на президента на САЩ Джо Байдън. Канадският премиер Джъстин Трюдо нарече карикатурата „антисемитска“.

Автор на карикатурата е американският художник Гари Варвел. Тя беше публикувана седмица след визитата на Зеленски във Вашингтон. Украинският президент призова американските законодатели да приемат законопроект за 60 милиарда долара военна помощ за Украйна.

Байдън се опитва да убеди Републиканската партия да се откаже от опозицията си срещу законопроекта, но засега без успех. Ако бъде приет, общият размер на военната и икономическата помощ, отпусната на Киев от САЩ, ще достигне над 170 милиарда долара от февруари 2022 г. насам.

Карикатурата беше осъдена от украински активисти. Директорът на украинска фондация Ярослав Барон обвини вестника в „накърняване на украинското достойнство“, увековечаване на „антисемитски стереотипи“ и насърчаване на „пропагандните усилия“ на руския президент Владимир Путин.

Kанадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че изобразяването на Зеленски в такава карикатура насърчава „най-лошия вид антисемитизъм“.

Преди три месеца Трюдо и Зеленски отдадоха почит със ставане на крака и бурни овации на украински нацистки ветеран в канадския парламент в Отава.

Заради кампанията за натиск „Торонто Сън“ отстъпи и се извини публично: „Карикатурата не отговаряше на нашите редакционни стандарти, сгрешихме да я пуснем и се извиняваме“, написа главният редактор Адриaн Батра в статия в четвъртък.

„Беше болезнено за канадците от украински произход и за всички украинци, които водят екзистенциална борба срещу руската агресия“, заяви Бартра в публичното си извинение. – „Беше болезнено за канадците от еврейски произход и за еврейския народ, който в момента е подложен на атака от глобална вълна от антисемитизъм. Провалихме тях и провалихме всички вас, нашите читатели.”

Бартра също обяви, че вестникът повече няма да публикува работата на карикатуриста.

Докато извинението беше приветствано от проукраински активисти, други изразиха различна гледна точка. Журналистът Глен Грийнуолд нарече извинението „унизително”, описвайки карикатурата като „напълно банална и обикновена политическа карикатура, показваща как Зеленски бърка в джоба на Байдън, защото той, знаете, иска още милиарди за войната на Украйна.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.