Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Канадската Velocity Minerals започва сондаж за злато в „Златуша“ в България

Канадската компания за добив на злато Velocity Minerals обяви, че започва да проучва медно-златното находище „Златуша“, след като през януари подписа споразумение за придобиването на 75% от него с българското дружество „Зеленрок“. „Зеленрок“ е собственост на австралийската Raiden Resources.

Медно-златното находище „Златуша“ е разположено в плодородния Тетиански пояс, който има потенциал за открития на епитермални, порфирни и скарнови находища. Фаза I от проекта – сондаж – е планирана за второто тримесечие на 2024 г. и включва диамантено сондиране с обем 3000 линейни метра за тестване на приоритетни медно-златни целеви зони. Техниката използва свредло, покрито с диаманти.

Имотът „Златуша“ се намира в порфирен медно-златен и епитермален пояс от първо ниво, който пресича Сърбия и България. Местната геология е подобна на Тимокския магматичен комплекс, който се намира на 95 км северозападно в Сърбия (където са медно-златните находища от световна класа „Бор“, „Майданпек“ и „Чукару Пеки“). В Панагюрското рудно поле, разположено на 65 км на изток в България, се намират действащи медно-златни мини като „Челопеч“, „Елаците“ и „Асарел“. На около 5 км югозападно от „Златуша“ се изгражда златната мина „Милин камък“.

Канадската Velocity Minerals започва сондаж за злато на 3 км дълбочина в „Златуша“ в България
Златни находища в България и Сърбия, карта: Velocity Minerals

Последното откритие на находището на висококачествено злато Coka Rakita от другата канадска компания, която добива злато в България, Dundee Precious Metals, поднови интереса към депозити от този тип в Тетианския пояс, които са били пренебрегвани в миналото, пише в прессъобщение на Velocity Minerals за проекта й у нас.  Компанията получи oдoбpeниe от министерство на енергетиката да проучва още едно потенциално злaтнo нaxoдищe в apдинcĸoтo ceлo Дънгoвo.

Още по темата: „Дънди Прешъс“ придобива 75% от трето златно находище в България след рекорден добив на злато от другите две

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

4 COMMENTS

  1. Кой им дава на тия крадливи боклуци разрешения за сондажи? Да взимаме ножове и да отиваме на война срещу тая крадлива администрация

  2. За 75% аз няма да стана от леглото – искам 100% . А за този който ми разрешава да копая – дебело неокастрено дърво!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.