Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Канадският парламент и Зеленски аплодираха украинец от нацистка дивизия на Вафен СС (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Канада поздравиха бивш член на скандалната 1-ва галисийска дивизия на СС (14-та гренадирска дивизия на Вафен СС, която се сражава за нацистите през Втората световна война), докато присъстваха на заседание на парламента в Отава, според снимки, публикувани от Асошиейтед прес (АП).

На една от снимките, направена в Камарата на общините в петък, се вижда Зеленски, който стиска юмрук и се смее, а Джъстин Трюдо ръкопляска бурно.

В надписа на АП се обяснява, че двамата лидери аплодират Ярослав Хунка, който е поканен в парламента в Отава и се е бил в Първа украинска дивизия през Втората световна война, преди да емигрира в Канада.

„Първа украинска дивизия“ всъщност е 14-та гренадирска дивизия на Вафен СС, известна още като 1-ва галисийска дивизия.

Видеоклипове от парламента също показаха депутати, които аплодират 98-годишния ветеран, който е воювал срещу Съветската армия като част от 14-та гренадирска дивизия на Вафен СС.

1-ва галисийска дивизия е създадена от нацистите през 1943 г., когато Съветският съюз печели надмощие на Източния фронт. Тя се състои от около 80 000 доброволци, предимно украинци, от района на Галиция, обхващащ днешна югозападна Полша и Западна Украйна.

Подразделениетo участва в операции в Полша и Съветска Украйна и е обвинено в кланета на полското, еврейското и руското цивилно население. Дивизията е победена от Червената армия през юли 1944 г. и скоро е преименувана на Украинска национална армия, преди да се предаде на западните съюзници след падането на Берлин през май 1945 г. След войната част от членовете на 1-ва галисийска дивизия бягат в Канада, където има голяма украинска диаспора.

По време на речта си пред канадския парламент Зеленски заяви, че Канада винаги е била на „светлата страна на историята“ по време на предишни войни и благодари на правителството на Трюдо за подкрепата, която е предоставило на Украйна на фона на конфликта с Русия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.