Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Канзас заведе дело срещу Pfizer за умишлена заблуда и нежелани странични ефекти от ваксината им

Щатът Канзас заведе дело срещу фармацевтичната компания Pfizer Inc. за нарушения на защитата на потребителите, свързани с производството на ваксината срещу Ковид-19, заявявайки, че компанията е рекламирала ваксината като „безопасна“, въпреки че „е знаела, че ваксината е свързана със сериозни нежелани събития“.

„Pfizer заблуждава обществеността, че разполага с „безопасна и ефективна“ ваксина срещу Ковид-19“, се твърди в делото от 69 страници, заведено в понеделник в Окръжния съд на окръг Томас, съобщи Fox News.

„Pfizer каза, че ваксината срещу Ковид-19 е безопасна, въпреки че знае, че ваксината срещу Ковид-19 е свързана със сериозни нежелани събития, включително миокардит и перикардит, неуспешни бременности и смъртни случаи. Pfizer скри тази критична информация за безопасността от обществото“, според съдебните документи.

„Pfizer каза, че неговата ваксина е ефективна, въпреки че знае, че нейната ваксина отслабва с времето и не предпазва от варианти на Ковид-19. Pfizer скри тази критична информация за ефективността от обществото“, според прокуратурата.

В делото се твърди, че „действията и изявленията на компанията, свързани с нейната ваксина срещу Ковид-19“, са нарушили Закона за защита на потребителите на Канзас.

„Pfizer трябва да бъдат държани отговорни за невярно представяне на ползите от своята ваксина, като същевременно прикриват и премълчават истината за рисковете за безопасността й, намаляващата ефективност и невъзможността да се предотврати предаването“, се казва в иска.

Делото, заведено от главния прокурор Крис Кобах, твърди, че чрез „неправилното представяне“ на компанията за ваксината, тя е спечелила „рекордни приходи на компанията“ от приблизително 75 милиарда долара само за две години.

В делото се твърди, че „милиони жители на Канзас са чули подвеждащото представяне на Pfizer на нейната ваксина срещу Ковид-19″.

„Например, Pfizer приложи 3 355 518 дози ваксини в Канзас към 7 февруари 2024 г. Това представлява повече от 60% от всички дози ваксини в Канзас“, се твърди в съдебния иск, който се позовава на данни на министерството на здравеопазването.

В делото се твърди, че Pfizer са използвали различни методи за „прикриване на критични данни“, свързани с „безопасността и ефективността“ на ваксината, включително използване на споразумения за поверителност, удължен график и унищожаване на контролната група, участваща в изпитанието на ваксината.

„Мащабните и агресивни усилия на Pfizer да запази информацията си за ваксината срещу Ковид-19 скрита в противоречие с публичните обещания за прозрачност повдигат сериозни въпроси за това какво крие Pfizer и защо го крие“, се казва в иска.

В делото се твърди също, че Pfizer не е разкрила ограниченията на своите изпитания на ваксината срещу Ковид-19.

„Когато Pfizer обяви, че FDA е разрешила ваксината за спешна употреба, не разкри, че нейното изпитание включва само здрави индивиди и изключва нездрави индивиди“, се твърди в иска.

„Pfizer направи изявления относно безопасността на своята ваксина срещу Ковид-19 съзнателно или с причина, знаейки, че не разполага с разумна база да твърди, че е безопасна за лица, които са били диагностицирани с Ковид-19, които са били имунокомпрометирани, или бременни, или кърмачки“, според съдебните документи.

В иска също така се твърди, че Pfizer е знаела за „проблеми с безопасността“. Според прокуратурата фармацевтичният гигант поддържа своя собствена база данни за нежелани събития отделно от системата за докладване на нежелани събития от ваксини (VAERS).

„Базата данни за неблагоприятни събития на Pfizer съдържаше повече информация за неблагоприятни събития от VAERS, тъй като включва както информация във VAERS, така и информация извън VAERS“, според съдебните документи.

„Pfizer не публикува публично данни за нежелани събития от своята база данни“, твърди прокуратурата.

В изявление за Fox News Pfizer заяви: „Горди сме, че разработихме ваксината срещу Ковид-19 за рекордно време в разгара на глобална пандемия и спасихме безброй животи. Изявленията, направени от Pfizer относно нейната ваксина, са точни и научно обосновани“.

Изявлението на фармацевтичната компания дублира предишните им изказвания, с които рекламираха продукта си по време на цялата пандемия въпреки информацията за сериозни странични ефекти. На базата на тези изявления на Pfizer фактчекърите и социалните мрежи изтриваха всяка информация за проблеми с ваксините срещу Ковид.

„Pfizer е дълбоко ангажиран с благосъстоянието на пациентите, които обслужва, и няма по-важен приоритет от осигуряването на безопасността и ефективността на своите лекарства и ваксини. От първоначалното си разрешение от FDA през декември 2020 г. ваксината Pfizer-BioNTech е приложена на повече от 1,5 милиарда души, демонстрира благоприятен профил на безопасност във всички възрастови групи и помогна за предпазване от тежки резултати от Ковид-19, включително хоспитализация и смърт“, казаха от компанията в отговор на заведеното съдебно дело.

Още по темата: Pfizer „избрали да не казват“ на регулаторите за наличието на ДНК от маймунския вирус SV40 във ваксините им 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.