Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кардинал разкри „таен заговор“ за свалянето на папа Франциск

След смъртта на папа Бенедикт XVI група кардинали във Ватикана са организирали план за натиск върху действащия папа Франциск да подаде оставка, твърди италианското издание La Stampa.

Британските издания Telegraph и Daily Mail публикуваха своите версии на историята, позовавайки се на статията в La Stampa. Източникът е анонимен кардинал, за когото се твърди, че е италианец. Според информацията планът ще се разгърне по „различни оси и фази“, но с единствената цел да постави папството „под такъв стрес, че Франциск ще трябва да подаде оставка“.

Заговорниците в момента са малцинство, така че ще им трябва време, за да отслабят Франциск и да спечелят други кардинали, твърди източникът. Предполага се, че кампанията им ще се съсредоточи върху „доктриналните избори“ на папата, които са насърчили недоволството сред по-консервативните католици – особено по отношение на хомосексуалността, абортите и развода – както и върху влошеното му здраве.

86-годишният Франсис претърпя няколко операции през последната година и понякога трябваше да използва инвалидна количка, за да се движи.

Неговият предшественик Бенедикт XVI предприе необичайната стъпка да подаде оставка през февруари 2013 г., позовавайки се на напредналата си възраст. Той почина миналия месец, на 95 години. Според спекулациите на медиите, „заговорниците“ не са искали да атакуват Франциск, докато Бенедикт е бил все още жив, за да избегнат безпрецедентната ситуация да имат двама пенсионирани живи папи.

Франциск направи и няколко политически изказвания през последните месеци. Ватиканът се извини на Русия за интервюто на папата за американско списание, в което той описа чеченците мюсюлмани и главно будистките буряти като „най-жестоките“ руснаци. Москва протестира срещу обидата срещу малцинствените общности, докато руският външен министър Сергей Лавров разкритикува думите на папата като „странни“ и „нехристиянски“.

Миналия месец Франциск описа конфликта в Украйна като „глобална война“, добавяйки, че такива войни започват, „когато империята започне да отслабва“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.