Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Каримански: Асен Васлев взе дивидента на АЕЦ „Козлодуй“, за да теглим 3 млрд. лв. заем от САЩ за строежа на 7-и блок

Американската държавна банка за експортно застраховане EXIM Bank ще отпусне заем на България за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно след срещата на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов с президента на банката Рита Люис в САЩ.

Бъдещият блок на атомната ни електроцентрала ще бъде изграден от американската „Уестингхаус“ със заем от американската EXIM Bank. За какъв размер на заема преговаря служебният министър, не се посочва с прессъобщението на министерствто на икономиката, но „в бюджетната прогноза за 2024-2026 г. на страница 215 се предвижда да има държавногарантиран заем в размер на 2 934 560 755 лева , т.е. приблизително 3 млрд. лева, което на практика е квази държавен дълг (без да се отчита в бюджета)“, съобщи икономистът Любомир Каримански.

„След като министърът на финансите в редовното правителството на Николай Денков прибра 100% дивидентите на АЕЦ Козлодуй, сега се налага изграждането на 7-ми блок да става с пари от американска банка“, посочи той.

„Още при приемането на Закона за държавния бюджет на РБ за 2024 година, предупредих за капана, заложен с прибирането на 100% дивидент от АЕЦ Козлодуй, за да се нагласи дефицита. Ето че сега този заем ще бъде договорен с американската EXIM Bank (Експортно-импортната банка на Съединените американски щати).

Колко ще струва на държавата новия заем?

Моля управляващите да предоставят информация за условията по заема – главница, лихва, такси, комисионни и като цяло оскъпяването му.

След като АЕЦ Козлодуй бе лишена от реинвестиране на средствата си в инвестиционна програма с цел изграждане на 7-ми блок, сега се налага да тегли заем, който не е включен в държавния бюджет за 2024 година“, написа Каримански.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.