Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Катар: Най-лошото за енергетиката на ЕС тепърва предстои

Топлата зима спаси ЕС от тежка енергийна криза, но „най-лошото тепърва предстои“ за Евросъюза, предупреди министърът на енергетиката на Катар Саад Ал Кааби, като посочи липсата на инвестиции в петрол и газ.

В реч пред Катарския икономически форум в Доха той заяви, че „агресивният“ енергиен преход ще обезкуражи инвестициите във въглеводороди и може да доведе до недостиг на енергия в ЕС през следващото десетилетие.

„Ще има голям недостиг на газ в бъдеще главно поради натиска за енергиен преход, който бихме казали, че е много агресивен“, каза той. Ал-Кааби предупреди: „Икономическата стабилност и екологичната отговорност не са взаимно изключващи се. Трябва да имаш и двете.“

ЕС се бори с енергийна криза след спада на доставките на нефт и газ от Русия. Санкциите, които блокът наложи върху руския внос, доведоха до  висока инфлация и обща криза на разходите за живот в целия ЕС.

„Единственото нещо, което спаси човечеството и Европа тази година, беше топлата зима и забавянето на икономиката“, каза Ал-Кааби. Той също така призова служителите на ЕС да спрат да „демонизират“ изкопаемите горива.

„Ако (европейските лидери имат) подходящ план и седнат с производителите, а петролните и газовите компании не бъдат демонизирани, реалността ще се задейства и ще имаме разумно решение“, каза той.

Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ в света и инвестира десетки милиарди долари за увеличаване на производствения си капацитет.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.