Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Катар: Най-лошото за енергетиката на ЕС тепърва предстои

Топлата зима спаси ЕС от тежка енергийна криза, но „най-лошото тепърва предстои“ за Евросъюза, предупреди министърът на енергетиката на Катар Саад Ал Кааби, като посочи липсата на инвестиции в петрол и газ.

В реч пред Катарския икономически форум в Доха той заяви, че „агресивният“ енергиен преход ще обезкуражи инвестициите във въглеводороди и може да доведе до недостиг на енергия в ЕС през следващото десетилетие.

„Ще има голям недостиг на газ в бъдеще главно поради натиска за енергиен преход, който бихме казали, че е много агресивен“, каза той. Ал-Кааби предупреди: „Икономическата стабилност и екологичната отговорност не са взаимно изключващи се. Трябва да имаш и двете.“

ЕС се бори с енергийна криза след спада на доставките на нефт и газ от Русия. Санкциите, които блокът наложи върху руския внос, доведоха до  висока инфлация и обща криза на разходите за живот в целия ЕС.

„Единственото нещо, което спаси човечеството и Европа тази година, беше топлата зима и забавянето на икономиката“, каза Ал-Кааби. Той също така призова служителите на ЕС да спрат да „демонизират“ изкопаемите горива.

„Ако (европейските лидери имат) подходящ план и седнат с производителите, а петролните и газовите компании не бъдат демонизирани, реалността ще се задейства и ще имаме разумно решение“, каза той.

Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ в света и инвестира десетки милиарди долари за увеличаване на производствения си капацитет.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.